Na Cenu Pavla Kouteckého je nominováno pět celovečerních dokumentů – cenu dostane i krátký film

Prestižní Cenu Pavla Kouteckého může letos získat jeden z pěti nominovaných celovečerních dokumentárních filmů a zcela nově porota ocení i jeden z pěti nominovaných krátkých filmů. Chce tak vyjít vstříc trendu, kdy své filmy na Cenu Pavla Kouteckého přihlašují i autoři či producenti krátkých snímků, které by i přes své zajímavé zpracování jinak těžko konkurovaly celovečerním dokumentům.

Loni cenu obdržela Jana Ševčíková za film Opři žebřík o nebe

Loni cenu obdržela Jana Ševčíková za film Opři žebřík o nebe

Finále jubilejního 10. ročníku bude patřit těmto tvůrcům a filmům: Giladu Baramovi s filmem Koudelka fotografuje Svatou Zemi, Kristýně Bartošové se snímkem Nebezpečný svět Rajka Dolečka, Heleně Třeštíkové a její Mallory, Janu Foukalovi a filmu Amerika a Vitaly Manskymu s jeho dokumentem V paprscích slunce. V kategorii krátkých dokumentárních filmů byly nominovány snímky Strip Kateřiny Turečkové, Kohoutková Veroniky Liškové, Co dělat, když vlaky projíždí Karla Friise Forchhammera, Království banánových krabic Jana Vondráčka a Všechno skončí v jedné bedně režisérky Alžběty Kovandové.

Porota vybírala ze 123 filmů

V letošní porotě zasedají režisér Saša Gedeon spolu se scenáristkou Barbarou Stehlíkovou, sochař a přítel Pavla Kouteckého Čestmír Suška, divadelní režisérka Jana Svobodová, mediální analytik Milan Kruml a Ondřej Moravec z festivalu Jeden svět. Porota letos vybírala z celkem 123 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci za dané období v uplynulém roce, vloni jich bylo 105. Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra celovečerního vítězného snímku. Partnerem této ceny je Nadační fond Avast. Režisér oceněného krátkého filmu obdrží 20 tisíc korun, partnerem tohoto ocenění je Nadační fond FAMU.

B. Stehlíková, S. Gedeon, M. Kruml, O. Moravec, Č. Suška, J. Svobodová

B. Stehlíková, S. Gedeon, M. Kruml, O. Moravec, Č. Suška, J. Svobodová

Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne ve čtvrtek 9. června od 19 hodin v Divadle Archa. Tento večer je otevřen veřejnosti a je možné si na něj zakoupit lístek na pokladně Divadla Archa. Režiséry slavnostního večera, na kterém budou představeny všechny nominované snímky a který uzavře projekce vítězného filmu, jsou Jana Svobodová a Jiří Zeman.

10 let od odchodu Pavla Kouteckého

Letos uplynulo 10 let od okamžiku, kdy při natáčení v Praze tragicky zahynul jeden z nejvýraznějších českých filmařů Pavel Koutecký. Zemřel v nedožitých padesáti letech, při natáčení svého nového filmu. Byl jedním z nejosobitějších dokumentaristů, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se už nedožil. Jeho přátelé a kolegové v čele s producentkou Jarmilou Polákovou ze společnosti Film & Sociologie, Igorem Blaževičem z festivalu Jeden svět a Ondřejem Hrabem z Divadla Archa krátce po jeho smrti založili Cenu Pavla Kouteckého.

Pavel Koutecký

Pavel Koutecký

Cenu v minulých letech převzali režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám spolu s Tomášem Bojarem, Bára Kopecká a Jana Ševčíková.

PROGRAM:
Speciální venkovní projekce:
2. června od 21:30, Jižní zahrady Pražského hradu
Drahý Mistře (rež. Pavel Koutecký, 60 min)
Před projekcí procházka zahradami Pražského hradu – vstup 50 korun.
Nutná registrace na plecnikzahrady@seznam.cz – počet účastníků omezen.
Vstupenky v ceně 150 korun v pokladně Divadla Archa a na www.goout.cz

7. června od 21:30, nám. Jiřího z Poděbrad, Praha 3
Drahý Mistře (rež. Pavel Koutecký, 60 min)
Před projekcí prohlídka kostela Nejsvětějšího srdce Páně.
Nutná registrace na plecnikkostel@seznam.cz – počet účastníků omezen.
Vstup zdarma.

Termíny nominačních projekcí:
31. května Prostě kafe, Kodaňská 53, Praha 10
3. a 4. června od 21.30, Park Letná u dětského hřiště, Praha 7
vstup zdarma
6. a 7. června Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
7. června Tiskárna na vzduchu, Stromovka
8. června Containall pod Stalinem, Letenské sady

Regionální projekce: Plzeň, Lány, Broumov, Třebíč

-red-
zdroj: 4press