Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Recenze | X-Meni stále drží kvalitu, přestože Apokalypsu brzdí scénář

X-Meni jsou už léta dobře vydělávající značkou. Fox se jich nehodlá jen tak vzdát, i když poslední díly už působí mírně recyklačně. Singer si ale stále umí dobře poradit a tak předkládá vcelku přímý a jednoduchý příběh, několik flashbacků i repete skvělé Quicksilverovy zpomalené scény z Budoucí minulosti. X- Men: Apokalypsa nabízí skvělou zábavu, přestože scénář má svoje limity.

X-Men: Apokalypsa (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Magneto a Xavier – silné spojení[/pullquote]Stále tu dobře funguje chemie mezi hrdiny a především komplikovaný ale blízký vztah Magneta s Profesorem Xavierem. Magnetova krátká epizoda s rodinným životem v Polsku působí sice trochu nevěrohodně – ukazuje Magnetovu světlou a přívětivou stránku. Ale vzápětí se vlivem okolností, po boku dávného mutanta, který chce na troskách našeho světa vystavět nový, přidává opět na špatnou stranu.

Epizodka Wolverina i Nightcrawler, kterého sebrala ve Východním Německu Mystique jsou příjemným oživením známé party. Singer k tomu skvěle postupně buduje napětí a závěrem přidává velkolepou akci. Záporák v podobě egyptského „skoroboha“ působí velmi charismaticky.

X-Men: Apokalypsa (foto: CinemArt)

X-Men: Apokalypsa (foto: CinemArt)

Scénář ale rozhodně nemá grády Budoucí minulosti a místy působí nedotaženě a brzdí ho sáhodlouhé dialogy. Singerova režie je jistá, ale omezení, které způsobil scénář je chvílemi znát. Naštěstí to zachraňuje velmi silná herecká parta, skvělý vizuál i závěrečná drtivá scéna. Některé známé postavy tu zažijí svůj zrod, objevují své schopnosti a dokonce i profesor Xavier v podání Jamese McAvoye zažívá ve finále vzhledový průsečík s Patrikem Stewartem.

X-Men: Apokalypsa (foto: CinemArt)

X-Men: Apokalypsa (foto: CinemArt)

  • 80%
    Režie - 80%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 90%
    Kamera, vizuál - 90%
  • 80%
    Hudba - 80%
75%

X-Men: Apokalypsa (USA, 2016)

Luxusní blockbuster odehrávající se v osmdesátkách zdobí oblíbené postavy v podání výtečných herců. Je to rozhodně skvělá podívaná, ale předchozí dva díly mají větší odpich.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2016

X-Men: Apokalypsa
X-Men: Apocalypse
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2016, 143 min
Premiéra: 19. 5. 2016 CinemArt

Režie: Bryan Singer
Scénář: Michael Dougherty, Dan Harris, Simon Kinberg, Bryan Singer
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: John Ottman
Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Josh Helman, Sophie Turner, Tye Sheridan, Lucas Till, Kodi Smit-McPhee, Ben Hardy, Alexandra Shipp, Lana Condor, Olivia Munn, Monique Ganderton, Fraser Aitcheson, Ally Sheedy, Anthony Konechny, Lukas Penar

Xmen_Apokalypsa_plakat_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast