Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V Třeboni odstartoval tradiční Anifilm – ocenil Václava Mergla

V jihočeské Třeboni odstartoval tradiční Mezinárodní festival animovaných filmů. Festival nabídne Soutěž celovečerních filmů pro dospělé či děti. V programu reflektuje i současnou tvorbu v rámci Soutěže studentských a krátkých filmů. Letos přichází s programovým tématem „Kde domov můj?“, které se mimo jiné věnuje migraci ve všech jejích podobách. V rámci slavnostního zahájení převzal Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu výtvarník, scenárista a režisér Václav Mergl. Svébytný tvůrce, jehož rukopis zásadně obohatil českou animaci o prvky sci-fi, ale především o originální filmy s filosofickými přesahy, jejichž výtvarná složka v nich nikdy nebyla pouhým formálním prostředkem. Merglovu animovanou tvorbu festival připomene projekcí autorových filmů převážně z filmových pásů. 

image

V soutěžním výběru celovečerních filmů nebude chybět výlet Charlieho Kaufmana do světa animace Anomalisa. Cena může ale připadnout i španělskému překvapení Psiconautas, the forgotten children od Pedro Riveri a Alberto Vázqueze, odehrávající se v bizarním světě po ekologické katastrofě. Kategorii ovšem ovládla tradiční velmoc animovaného filmu – šest z deseti vybraných snímků vzniklo ve francouzské produkci či koprodukci. Je mezi nimi snímek April and the Extraordinary World, inspirovaný světem slavného komiksového autora Jacquese Tardiho.

Tuzemskou premiéru zažijí v Třeboni také po francouzsku výtvarně vytříbené snímky Phantom Boy či Long Way North. O přízeň poroty bude dále usilovat Anca Damian s kolážovitým dokudramatem Kouzelný vrch. Na pozadí první světové války rozvíjí své příběhy snímky Cafarda Adama. Z českých tvůrců se do soutěže probojoval Jan Bubeníček s filmem Smrtelné historky a Japonsko zastupuje anime Kluk ve světě příšer.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Festivalové poroty[/pullquote]Mezi dosud potvrzenými hosty programu, kteří zasednou i ve festivalových porotách, je například držitel Oscara Jan Pinkava (1963), český výtvarník a režisér (Geriho hra – Oscar®), který na konci 60. let s rodiči opustil Československo. V roce 1993 začal pracovat pro studio PIXAR a nyní vyvíjí speciální animovaný obsah pro společnost Google a žije v Portlandu v Oregonu. Svou účast potvrdila také britská nezávislá filmařka Vera Neubauer (1948), která se narodila a studovala v Praze. Vedle své filmové tvorby se v Londýně věnuje také výuce a produkci. Zlínský rodák Jakub Pistecký (1975) emigroval se svou rodinou do Kanady v roce 1982. Vystudoval film a animaci ve Vancouveru. Je zaměstnán v americkém studiu Industral Light and Magic, kde se podílel na filmu Hvězdné války II: Klony útočí. Od té doby pracoval na celé řadě dalších filmů (např. Iron Man, Transformers), nejnověji na marvelovském filmu Captain America: Občanská válka. Za svou práci získal několik ocenění včetně dvou cen Visual Effects Society na filmech trilogie Piráti z Karibiku.

Novinkou letošního Anifilmu je přehlídka současné české animace, kterou festival uvede pod názvem České obzory. Přehlídka, reagující na velmi pozitivní jev – nárůst kvalitní nové české tvorby, doplní tuzemské snímky z mezinárodní soutěže. Novinkou je hlavně s přehlídkou spojená divácká cena, díky níž může publikum zvolit z cca 30 snímků nejlepší český film festivalu. Hlasování bude probíhat elektronicky po dobu konání festivalu a výsledky hlasování se dozvíme na slavnostním zakončení.

Anifilm letos představí i tři nově digitálně restaurované celovečerní animované filmy řadící se dnes mezi českou i světovou klasiku. První z nich bude mít dokonce světovou premiéru. Loutkový film Špalíček Jiřího Trnky je prvním celovečerním snímkem tohoto světoznámého tvůrce. Neméně známým je pak režisér Karel Zeman, kterého Anifilm představí nejen v dokumentu Filmový dobrodruh Karel Zeman, ale i prostřednictvím snímku Vynález zkázy, jeho prvním verneovském celovečerním filmu.

Akreditace můžete zakoupit pouze v místě konání festivalu – v akreditačním centru v Domě animace na Masarykově náměstí č. 20 v Třeboni. Cenově se akreditace pohybují od 150 (denní) do 500 Kč (celá doba festivalu), přičemž je možné uplatnit po předložení průkazu slevu (studenti, důchodci a ZTP). K zakoupené akreditaci je nutné vyzvednout vstupenky na jednotlivé projekce v pokladnách v Divadle J. K. Tyla, a to vždy pouze na aktuální den a na den následující. Na jednu akreditaci je možné vyzvednout na každý den 4 vstupenky na různá představení. Vstupenky se dají zakoupit i bez akreditace, vždy za 50 Kč. Některé programy jsou ale přístupné i bez akreditace a bez vstupenky (např. půlnoční projekce, open-air projekce na Masarykově náměstí, dětské projekce v Roháči – Sále ČT, některé programy a workshopy v Domě animace apod.).

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast