Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Radůza nahrála s Janáčkovou filmharmonií hudbu k filmu Tenkrát v ráji

Dobrodružný film Tenkrát v ráji, ve kterém hraje roli legendárního horolezce kajakář Vavřinec Hradilek bude mít premiéru 27. října. Film je natočen a nyní už také soundtrack, který připravila písničkářka a skladatelka Radůza. Ta byla přítomna nahrávání soundtracku k dobrodružnému filmu Tenkrát v ráji. Dvanáct původních skladeb vznikalo v nahrávacím studiu v Ostravě. Šedesátičlenné těleso, v němž nechyběly žestě, harfa, klavír a akordeon, řídil německý dirigent Heiko Mathias Förster.

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

Tenkrát v ráji (foto: DP Film)

Každá skladba dekoruje filmový obraz. Již jejich názvy leccos prozrazují – romantické pohlazení s názvem Nad skalami, vystřídají dramatické pasáže Útěk, či Trosky domu č. 26.
Hudba plná zvratů a překvapení je doslova nabitá energií. Prolíná se v ní silný ústřední motiv, jenž osciluje mezi motivem svobody a zatracení. „Láska k Vlastě dávala sílu hlavnímu hrdinovi našeho příběhu k tomu, aby přežil,“ říká Radůza, „stejně tak moje muzika bude, a v to pevně doufám, dávat energii filmu.“

Radůza nahrává hudbu k Tenkrát v ráji

Radůza nahrává hudbu k Tenkrát v ráji

Příprava jednotlivých vět trvala 5 měsíců. Jejich aranží se ujala Radůzina spolužačka z konzervatoře, Jana Vöröšová.
„Hudbu jsem vlastně začala psát už před třemi lety, kdy vznikla ústřední písnička pro film,“ doplňuje Radůza. „Poté jsem dostala nabídku napsat symfonickou hudbu k celému filmu. Byla to pro mne výzva, kterou jsem přijala bez váhání.“

Naše nejslavnější folková písničkářka začala přípravu tím, že navštívila celou sérii koncertů s filmovou hudbou. „Byly v nich zvukové doprovody k těm nejznámějším filmům – Titanic, Statečné srdce, Vetřelec, “ říká zpěvačka. „Oprášila jsem vědomosti z konzervatoře a pustila se do práce. Nápady, přepisování do not, zkoušky,“ líčí své zážitky Radůza, autorka filmové hudby k novému českému filmu Tenkrát v ráji. „S Janou Vörosövou  jsme držely celý koncept pevně v rukou, bavilo nás na tom všechno, i přepisování do not“ dodává zpěvačka.

Celovečerní dobrodružný film Tenkrát v ráji byl natočen na motivy skutečných událostí. Květnový termín premiéry byl z důvodu olympijské nominace hlavního protagonisty kajakáře Vavřince Hradilka přesunut na podzim. V dalších rolích se objeví Jan Budař, Vica Kerekes, Miroslav Etzler, Ondřej Havelka, Simona Stašová nebo slavný německý herec Jürgen Heinrich. Film Tenkrát v ráji vznikl na motivy stejnojmenného románu spisovatele Josefa Urbana o osudech legendárního horolezce Josky Smítka. Snímek se natáčel v reálném prostředí Českého ráje nebo Vysokých Tater.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast