51. MFF KV | Vary vrcholí – To nejdůležitější z letošního ročníku

Uteklo to. Už za pár hodin vyvrcholí Slavnostním zakončením 51. ročník karlovarského filmového festivalu. Festivalové statistiky sice ještě nejsou kompletní, ale k sobotnímu ránu bylo prodáno 135292 vstupenek na 455 projekcí. Během slavnostního zakončení ve Velkém sále hotelu Thermal, kde se dozvíme výsledky všech soutěží, převezmou scénárista a režisér Charlie Kaufman a herečka Jiřina Bohdalová Cenu prezidenta MFF KV. Už v 15 hodin ale proběhne v Thermalu předání cen nestatutárních porot. Zakončovacím filmem letošního ročníku bude novinka Woodyho Allena Café Society.

Švýcarák

Švýcarák

A co letošní Vary divákům přinesly? Kromě velmi různorodého výběru filmu v Hlavní soutěži zaujaly i dva snímky s puncem skandálnosti. Film Noční život slovinského režiséra Damjana Kozole nabídl komorní drama ze slovinské metropole s velmi pikantním pozadím. Komediální drama přivezl maďar Szabolcs Hajdu. Ve filmu Rodinné štěstí si i sám zahrál. Stejně pikantně, ale spíš humorné,  působil Švýcarák, v němž Daniel Radcliffe hraje “velmi komunikativní” mrtvolu. Film se promítal mimo soutěž. Někteří diváci z projekce odcházeli, ale ti kteří zůstali, filmu na chuť přišli.„Rozhodli jsme se složit film výhradně z motivů, které nenávidíme,“ říkají Daniels, renomovaní tvůrci videoklipů, o svém celovečerním debutu a nejkontroverznějším filmu letošního Sundance.”

Ti kteří Janu Hřebejkovi dlouhá léta vyčítali ustrnutí na místě si mohli oddechnout a ocenit jeho Učitelku v Hlavní soutěži. Film je mnohovrstevnatý, tísnivý, přesto mu nechybí humor. Stejně jako druhému českému zástupci v Hlavní soutěži, filmu zesnulého Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Němec sice natočil ve zkratce svůj životní příběh, ale dodal mu vtip, nadhled a rozhodně neoslavuje sám sebe. To je velmi sympatické.

V Cannes oceněná novinka Xaviera Dolana Je to jen konec světa přinesla na plátno Velkého sálu velké francouzské hvězdy v čele s výtečným Gaspardem Ullielem. Ale i další jména jako Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux a Nathalie Baye podali pod vedením mladého režiséra strhující výkony v rodinném dramatu plném emocí.

Je to jen konec světa

Je to jen konec světa

Formálně velmi krásný a obsahově zajímavý film Zpovědi natočil ital Roberto Andó. Trochu nám svou pozitivní urputností a smyslem pro detail připomněl španěla Pedra Almodóvara, který měl ve Varech novinku s Emmou Suaréz a Adrianou Ugarte Julieta.

V rámci festivalu se už několik let prezentují vrcholná díla české kinematografie v restaurované verzi. Letos padla volba na výtečnou komedii Ivana Passera Intimní osvětlení. Slavnostní projekce proběhla za velkého zájmu diváků a účasti bohaté delegace.

Oprávněnou pozornost vzbudily i snímky Tohle je náš svět, Líná zátoka a Neonový býk, které vzápětí vstoupí do široké distribuce v rámci projektu KVIFF Distributor. Snímek Tohle je náš svět se navíc umístil na vysokých příčkách v Divácké ceně. 

I letos měli ve Varech možnost představit se v rámci sekce První podání (Future Frames) mladí nadějní evropští tvůrci. A přivezli skutečně zajímavé filmy.

Krom velkých hvězd (Willem Dafoe, Jean Reno, Charlie Kaufman) přijelo i spousta dalších významných tvůrců, kteří debatovali jak s diváky tak filmovými profesionály. Krom španělek Emmy Suaréz a Adriany Ugarte dorazil i úspěšný hollywoodský herec Michael Shannon. A nutno dodat, že mu zcela chyběly hvězdné manýry a největší radost mu udělaly festivalové ponožky. Protože ponožky s ulítlými vzory shodou okolností sbírá. Večer bude předávat cenu nejlepší herečce. 

Letos festival k prezentaci novinek využily i dvě největší televize, které v našem teritoriu produkují díla, která má smysl uvádět na velkém plátně. Velmi nadšeně diváci přijali premiéru prvních dvou dílů Pustiny od HBO ve Velkém sále (premiéra na obrazovce bude v říjnu). Na uzavřené projekci promítla Česká televize novinářům nový (a povedený) sitcom Tomáše Baldýnského Kosmo a vstupenku si návštěvníci mohli koupit i na třetí díl seriálu Já, Mattoni, který poběží už za pár týdnů.

Bohatý program přinesla festivalovým návštěvníkům v Domě ČT i veřejnoprávní televize. Nad množstvím akcí a koncertů, které se v průběhu festivalu konaly ční především představení pokračování pohádky Anděl Páně 2. Ve Varech měl také premiéru první trailer této očekávané pohádky Jiřího Stracha.

Zahajovacím filmem byl Anthropoid, který po pár hodinách na českém internetu vyprovokoval spíše rozporuplné recenze. Dnes večer festival zakončí novinka Woodyho Allena Café Society.

-red-

video: Totalfilm.cz

foto: Totalfilm.cz, Film Servis Festival Karlovy Vary