Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Heidi: děvčátko z hor nabízí starosvětskou klasiku pro dnešní ratolesti

Klasický příběh spisovatelky Johanny Spyriové byl mnohokrát převeden do televizní a filmové podoby. Nejnovější německo-švýcarská koprodukce nabízí Heidi bližší dnešním dětem. Holčičku zvídavou, víc akční a bez nezbytné sukně, protože „kalhoty jsou v horách praktičtější“. Do kin opět vchází Heidi, děvčátko z hor v nové, svěží verzi.

Heidi, děvčátko z hor

Heidi, děvčátko z hor

Malá Heidi je sirotek. Žije v horách u svého dědečka a celé dny tráví na pastvě s kamarádem Petrem. Uprostřed nádherné přírody švýcarských Alp prožívá naplno bezstarostné dětství. Jednoho dne ji ale proti vůli dědečka odvede teta do německého Frankfurtu a doslova ji „prodá“ do zámožné rodiny. Tam má malá Heidi dělat společnici nemocné dívce Kláře. Z děvčat se postupem času stanou nejlepší kamarádky, které společně bojují proti úzkoprsé guvernantce. Heidi se ale po dědečkovi a horách začíná stýskat až přespříliš…

Notoricky známý příběh převedl režisér Alain Gsponer do současné filmové řeči. Ale zachoval mu dobovost a především nabízí dětem i dospělým nádhernou kameru a malebnost. Z plátna dýchá starosvětská atmosféra. Vše je ale dynamické, aby se současné děti nenudily. A opravdu jen velmi lehce edukativní. Děti nahlédnou do dědečkova hospodářství a zjistí, že se mléko a sýry neberou kdesi v útrobách supermarketu.

Heidi, děvčátko z hor

Gsponerovi se ale především podařilo z obecně známé látky dostat na plátna její hlavní devizy. Čistotu dětství, ale i dojetí a první starosti, které malou dívku potkaly dřív než její vrstevníky.

Heidi, děvčátko z hor

Odvaha natáčet v dnešní době dětské filmy tohoto typu nechybí především evropským producentům. A je to dobře. Klasické příběhy pro celou rodinu postupně v multiplexech utlačily uřvané animáky, které se od sebe liší jen logem studia a krom vzácných výjimek nepřináší nic nového.
Heidi, děvčátko z hor je dojemný příběh ze starých časů, který by si měly osvojovat další a další generace.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 85%
    Kamera, vizuál - 85%
  • 75%
    Herci - 75%
75%

Heidi: děvčátko z hor (2015)

Návrat do dětství pro znalce knižní předlohy i předchozích verzí. Pro dnešní děti přesto přitažlivý příběh, kterému nechybí dynamika současné filmové řeči.

AC, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bohemia MP

Heidi, děvčátko z hor
Rodinný / Dobrodružný
Jazyk originálu: němčina, SwissGerman
Německo / Švýcarsko, 2015, 105 min
Premiéra: 28. 7. 2016 Bohemia MP

Režie: Alain Gsponer
Předloha: Johanna Spyri (kniha)
Scénář: Petra Biondinaa Volpe
Kamera: Matthias Fleischer
Hudba: Niki Reiser
Hrají: Anuk Steffen, Bruno Ganz, Isabelle Ottmann, Quirin Agrippi, Hannelore Hoger, Maxim Mehmet, Katharina Schüttler, Jella Haase, Peter Lohmeyer, Michael Kranz, Heinrich Giskes, Peter Jecklin, Christoph Gaugler, Markus Hering, Monica Gubser, Rebecca Indermaur, Evelyne Grandjean

Heidi_Poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast