Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Hra peněz je svěží thriller s napětím i humorem

Thriller Hra peněz o moderátorovi TV show o investování (George Clooney) nabízí zajímavou zápletku. A skvělé obsazení. Spoluvévodí mu Julia Roberts jako režisérka pořadu a Jack O´Connell coby vyšinutý mladý muž, který díky radám moderátora přišel o všechno. Vnikne přímo do vysílání a celé studio si vezme jako rukojmí. Trvá na tom, aby vysílání pokračovalo a celá země tak sleduje drama, kde jde skutečně o život. Nejde ale jen o to. Postupem času vyjde totiž najevo jeden velký podvod a zjištění, která budou mít dalekosáhlé následky…

Hra peněz (foto: Falcon)

Hra peněz (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zběsilé tempo[/pullquote]Jodie Foster začíná být velmi zručnou režisérkou. Hra peněz je velmi dobře fungující thriller, který svou přímočarostí upoutá. Snímek běží ve zběsilém tempu v podstatě od samého začátku. Je to velmi intenzivní, napínavé a ještě k tomu místy velmi vtipné. Onen humor staví především na špičkování mezi režisérkou v podání Julie Roberts a moderátorem, který má i v životě ohrožujících chvílích stále náslech v uchu. Kromě režijních pokynů poslouchá režisérčiny glosy, osobní komentáře a ironické poznámky.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Je to velmi dobře napsané[/pullquote]Je to velmi dobře napsané, postavy se chovají uvěřitelně, včetně mladého násilníka, který si není úplně jistý tím, co vlastně dělá. Postupem času vzniká mezi postavou moderátora a jeho uzurpátora bližší vztah. Nejde ale o žádný stockholmský syndrom. Spíš jde o to, že vychází najevo, kdo je vlastně onen skutečný nepřítel.

Hra peněz (foto: Falcon)

Hra peněz (foto: Falcon)

Režie Jodie Foster je skvělá především ve vedení herců. Důležitý je právě v tomto typu filmu střih, který je naprosto excelentní. Foster umí dobře pracovat i s televizním prostředím. Vše postupně graduje a když se nakonec hrdinové vydávají do ulic, začíná být napětí velmi extrémní.
Ačkoliv je potvrzení základní premisy poněkud banální, na výsledném zážitku to nic neubírá.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 75%
    Scénář - 75%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 90%
    Střih - 90%
  • 80%
    Kamera - 80%
80%

Hra peněz (USA, 2016)

Hra peněz je nápaditá, napínavá a svižná podívaná. Navíc několikrát rozbitá velmi povedenými vtipy. Kombinace netypická, ale velmi dobře fungující. Bravo, Jodie!

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon, Sony © 2016

Hra peněz
Money Monster
Drama / Thriller
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2016, 95 min
Premiéra: 30. 6. 2016 Falcon

Režie: Jodie Foster
Scénář: Alan DiFiore, Jim Kouf, Jamie Linden
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Dominic Lewis
Hrají: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Christopher Denham, Giancarlo Esposito, Liz Celeste, Marko Caka, Pernell Walker, Robert C. Kirk, Dennis Boutsikaris, Darri Ingolfsson, Christina Saragaglia, Greta Lee, Aly Mang

Hra penez-cz-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast