Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jan Pachl: Porušovat pravidla v detektivce nejde (Rapl už dnes na ČT1)

Tvůrci seriálu Cirkus Bukowsky, přicházejí s prequelem, což v našich končinách není tak úplně běžné. Svou vlastní sérii dostává detektiv Kuneš ve výtečném podání Hynka Čermáka. Opět je to temné, opět to má severský nádech, není to vůbec špatně napsané ani zrežírované. Seriál, který by v Česku držel kompaktní tvar a tvář je na našich obrazovkách bohužel ojedinělý. O to víc musíme být jako diváci vděčni za Jana Pachla (Gangster Ka). Přečtěte si rozhovor s autorem nového seriálu ČT RAPL.

Jan Pachl (foto: ČT)

Jan Pachl (foto: ČT)

Jak jste přišel na nápad detektivu Kunešovi dopřát vlastní seriál? Tak moc jste si tuto postavu v seriálu Cirkus Bukowsky oblíbil?

V podstatě ano, ukázalo se to už i při psaní Cirkusu Bukowsky. Bylo mi jasné, že si postava Kuneše zaslouží svůj vlastní příběh. A během realizace Rapla se mi to jen potvrdilo. Byl jsem rád, že je Kuneš zase s námi. Ten jeho charakter, to je zkrátka Kuneš.

Navíc jste mohl opět spolupracovat s jeho představitelem Hynkem Čermákem. I to pro Vás hrálo roli?

Samozřejmě, že ano. Před Raplem jsme se spolu potkali během natáčení filmu Gangster Ka. Tam jsme se utvrdili, že naše spolupráce stojí za to, má smysl a vlastně se i máme rádi. Je to něco jiného psát postavu pro někoho, koho dobře znáte, píšete mu roli na tělo. Počítáte s jeho mimikou, gesty, vidíte mu do hlavy. Práce je potom jednodušší a na place nepřicházíte o svá očekávání.

A jaký je tedy podle Vás Kuneš? Mýlí se někdy?

Ve své profesi nikdy, ale v osobním životě pořád. Všichni ale máme nervy v osobním životě. Když vám utíká drogový dealer a řešíte problémy s dospívající dcerou, tak asi nezůstanete v klidu. Samozřejmě v Raplovi jsou vypjaté scény, ale nechtěl jsem, aby to bylo jen o nich.

Detektivka jako žánr má svá pravidla. Jak jste se s nimi vypořádal?

Porušovat pravidla v detektivce nelze. Snažili jsme se o to, aby příběh nebyl černobílý a aby se do něho dostala i určitá dávka humoru. Myslím, že v tom jsme se trochu poučili z Cirkusu Bukowsky. Také je tu silná a zajímavá postava, na které příběh stojí, ale snažili jsme se do něj vtlačit trochu víc života.

Celým příběhem se táhne tajemná linka motivu desek se spisem Hany W. Můžete k tomu něco prozradit?

To je místní pandořina skříňka, kvůli které Kuneš do Krušných hor přijel. Je to linka, která se táhne všemi třinácti díly. Kuneš je ale tak zavalen prací na jiných případech, že mu nezbývá moc času. V Raplovi má totiž každý díl svoji kriminální zápletku, která je na konci vyřešena. V tom je také jiný oproti Cirkusu Bukowsky.

Jak dlouho Vám zabere psaní a vymýšlení jednotlivých dílů?

Velkou část zaberou synopse, v nich musí vše zapadat do sebe. Jsou tou kostrou příběhu a vytvořit ji, to je na psaní to nejtěžší. Pokud je postavená dobře, tak mi jeden díl trvá napsat například čtrnáct dnů. Ale pak jsou také díly, u kterých se zaseknu, příběh nefunguje. To se pak musí dát na chvíli k ledu, vrhnout se na jiný. Nakonec většinou stačí úplně minimalistické řešení. Je to jako když hlavou narážíte do zdi, najednou se podíváte vedle a tam jsou dveře. Pak můžete jít dál.

Rapl (foto: ČT)

Rapl (foto: ČT)

Máte svůj typický vizuální styl. Jak moc se do natáčení Rapla promítla Vaše filmová zkušenost?

Spíše se do natáčení promítl současný trend točit seriály filmovým způsobem. Ale samozřejmě, že i zkušenost s filmem, jen tempo je jiné. Spolupracuji s mým oblíbeným kameramanem Markem Jandou, Rapl je naše třetí spolupráce. Řekl bych, že spolu fungujeme hodně intuitivně. Snažím se ale, aby vizuální dojem byl patrný už při psaní, abychom si k tomu nemuseli moc říkat.

Vizuálu i atmosféře seriálu hodně dodává i prostředí Krušných hor.

Celý seriál, kromě asi deseti dnů, jsme natáčeli v Krušných horách. Ačkoli se to zdálo nejdříve jako fantaskní nápad, který se nepodaří zrealizovat, tak se to nakonec povedlo a my i hodně ušetřili. Město Karlovy Vary nám vyšlo neuvěřitelně vstříc. Natáčení v horách ale bylo občas náročnější, například když je venku mínus šestnáct. To jsem pak měl na nohách měsíc omrzliny. Ale dá se to přežít, jak vidíte. Natáčení se mnou není jednoduché. Čím víc je krušnější krajina, tím víc mě to baví. Ale je to těžké, točíte dvanáct hodin, stále se na něco čeká, a vy jste vystaveni větru a mrazu…

Vy jste ale natáčel s herci, se kterými jste se už potkal. Kromě Hynka Čermáka je to i Alexej Pyško, Tomáš Jeřábek…

Myslím, že se nám podařilo vytvořit skvělou policejní partu. Když se podíváte na různé kriminálky, tak si v týmu jede každý sám na sebe. Ale tady si i ti herci tak nějak sedli, Byl jsem až překvapený, jak spolu fungují. To se opravdu málokdy vidí, aby pětice lidí na obrazovce fungovala jako parta a vy jim věříte, že spolu už prožili kus života.

Úvodní odstavec s hodnocením – na základě zhlédnutí prvních třech dílů, poskytnutých ČT

-red-
foto/video: Česká televize © 2016

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast