O Evropskou filmovou cenu zabojuje film o Hepnarové a Zelenkova komedie

Dva výrazné filmy uplynulé sezóny se budou ucházet o Evropskou filmovou cenu. Do nominací se dostal snímek Petra Kazdy a Tomáše Weinreba Já, Olga Hepnarová a film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Předvýběr padesátky filmů byl zveřejněn právě dnes 23. srpna, konečné nominace pětice filmů do každé kategorie odhalí Filmová akademie až 5. listopadu na festivalu v Seville.

„Uvidíme, v Seville bude shodou okolností náš film soutěžit v sekci New Waves a je skvělé, že naší nominací přímo od Rady má Česká republika větší šance,“ říká producent a střihač snímku Já, Olga Hepnarová Vojtěch Frič. Film Já, Olga Hepnarová měl světovou premiéru na festivalu v Berlíně a vedle diváckého úspěchu v České republice, kde ho v kinech vidělo přes padesát tisíc diváků, byl uveden na festivalech po celém světě.
Zelenkovu novinku Ztraceni v Mnichově vidělo asi 25 tisíc divíků. Kritici ocenili především Zelenkovu novinku, diváci evidentně film Petra Kazdy a Tomáše Weinreba Já, Olga Hepnarová.

V nominacích jsou ale i snímky Božská Florence, Almodóvarova Julieta či dánská Komuna. Všechny tyto snímky diváci buď viděli nebo v případě Božské Florence uvidí v české distribuci. V loňském roce Cenu dostal Paolo Sorrentino za film Mládí. Ceny se letos budou udílet v polské Vratislavi.

-red-
video: Falcon, Bontonfilm, Bioscop, Totalfilm © 2016