Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Lichožroutům byla věnována velká péče – vyplatilo se

Konečně vznikl plnokrevný český 3D animák. Lichožrouti podle veleúspěšných knih Pavla Šruta adaptovala pro film výtvarnice a režisérka Galina Miklínová. Film vznikal 7 let a na výsledku je to v pozitivním slova smyslu vidět. Už samotná literární předloha Pavla Šruta nabízí skvělé nápady. Ten ústřední řeší odvěký problém: kam mizí vždy ta druhá ponožka z páru

Lichožrouti (foto: Falcon)

Lichožrouti (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Pozoruhodná je péče, kterou tvůrci filmu věnovali[/pullquote]Takový námět je pro filmové tvůrce doslova zlatem. V tomto případě je mezinárodně srozumitelný, s ponožkami mají totiž problémy lidé napříč celým světem. Knížky o Lichožroutech byly dosud přeloženy do dvanácti jazyků a právě hotový film čeká i mezinárodní distribuce.
Příběh Lichožrouta Hihlíka (Kryštof Hádek) nabízí zábavu pro celou rodinu. Je akční, dobrodružný, odehrává se ve známých pražských scenériích. Pozoruhodná je na snímku především péče, jakou tvůrci věnovali samotné animaci. Samozřejmě, film nestál stamiliony jako hollyowoodské konkurenční projekty. Na české poměry nestál zrovna málo, ve srovnání s produkcemi Disney nebo Pixar je ale rozpočet úsměvný. O to víc překvapí, že za 50 milionů korun se na plátně odehrává docela hodně muziky. Animace je pečlivá, záběrování opravdu filmové. A navíc, dokreslováním hotových 3D scén se režisérce podařilo dosáhnout přirozenosti postav a především jednotlivých objektů – domů, dopravních prostředků, staveb i jednotlivých okapů nebo třeba dlažebních kostek.

Výborně jsou obsazené i herecké dabingové party. Krom Kryštofa Hádka uslyšíte třeba Davida Novotného, Tatianu Vilhelmovou, Josefa Somra, Marka Taclíka, Stanislava Zindulku a další známé herce. Režisérka ale obsadila i osobnosti, které se normálně herecké práci nevěnují. Výborně jednu z hlavních postav namluvil producent filmu Ondřej Trojan. Sama sebe namluvila televizní moderátorka Jolka Krásná. Uslyšíte ale třeba i Aleše Najbrta, Vosto5 či Matěje Rupperta (ten má ale s animáky už dvě předchozí zkušenosti).

Ve srovnání s posledními českými animovanými počiny působí Lichožrouti jako zjevení. Když si vzpomenu na zklamání z posledního Čtyřlístku nebo velmi nepřirozené podoby obou Kozích příběhů, působí novinka opravdu skvěle. Ale není to primárně o srovnání s podstatně horšími filmy. Lichožrouti jsou jednoduše svébytný film, který dokázal vytěžit maximum ze skvělého námětu. A především, režisérka s producentem nepouští do světa žádný nedodělek. Na filmu je opravdu znát mimořádná péče tvůrců. A to je dobrá zpráva. Protože jestli si poslední dva roky na něco stěžujeme, tak je to neskonalá drzost některých českých tvůrců pouštět do kin děsivé filmy, které ani pořádně neprojdou postprodukcí. Lichožrouti si peníze svých diváků rozhodně zaslouží.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Více v recenzi ve čtvrtek.[/pullquote]

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, THA, Česká televize © 2016

lichozrouti-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast