Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Inferno jako výplň sychravých dní

Když někdo potřebuje splácet hypotéku, dělá zoufalé kroky. Třeba natočí Inferno, protože kvalitativně lepší filmy jako V Srdci moře nebo Rivalové rekordy v tržbách nebořily. A tak se oscarový režisér Ron Howard (Čistá duše) po několika velmi solidních filmech vrací k sérii, která sice jakž takž vydělávala, ale nikdy za moc nestála. Tom Hanks se vrací jako symbolog Robert Langdon, aby zase běhal v košili a saku po italských památkách.

Inferno ((foto: Falcon)

Inferno ((foto: Falcon)

Za knižní sérií stojí Dan Brown a filmaři ji mírně pokřivili. Proházeli díly mezi sebou, jeden dokonce vynechali a to přesně podle toho, co bylo tou dobou v kurzu. A tak za sebou máme Šifru mistra Leonarda, Andělé a démony a nejnovější Inferno. Kvalitou jsou za sebou řazeny sestupně.
Inferno je totiž úplně zbytečný a ještě k tomu těžce průměrný film. Jede se pořád podle stejné osy, Langdon musí vyřešit zdánlivě hyper složitý rébus, aby zachránil svět před zničením. Pobíhá splašeně po známých historických památkách, a to převážně v Itálii a hraje si na mix Sherlocka Holmese a Indiána Jonese. Tohle přirovnání není od věci, chlubí se jím samotný tvůrčí tým. Jen je velká škoda, že je spíš podobný televizní sérii Flynna Carsena, kterého jsme jednu dobu potkávali v neustálých reprízách na Nově. Takhle hluboko Inferno kleslo.

Je to samozřejmě technicky, vizuálně a výpravně velmi dobře natočené a udělané. Aby také ne, s rozpočtem kolem 100 milionů dolarů. Do mysli se vkrádá myšlenka, že za tu sumu je tam toho zoufale málo. Od prvního dílu jsme se totiž žádného posunu nedočkali. Hanksovi se bude postupem času plést, jaký díl kde točil. A nebo spíš rychle zapomene, že nějaké Inferno kdy točil. A to samé čeká diváky. Jako výplň chabého podzimu Inferno možná může stačit. Ovšem srovnání se svými předchůdci, či konkurenty prohrává na plné čáře.

Inferno (foto: Falcon)

Inferno (foto: Falcon)

Je to neuvěřitelnou obyčejností a vyšeptaností celé zápletky. Řeší se tu sice obrovské otázky celého lidstva, ale řešení je tu vyobrazeno tak dementním způsobem, že by jej nevymysleli ani béčkoví záporáci z devadesátkových akčňáků. Jediná otázka je proč. PROČ by takhle někdo chtěl ničit svět? Jasně, můžeme se takhle ptát i u takřka jakéhokoli velkofilmu, ovšem třikrát viděná stejná zápletka, se STEJNÝM hrdinou a kulisami – to už vám totiž nic jiného nezbyde.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Hans Zimmer se fláká[/pullquote]Ve druhém díle (Andělé a démoni) už to trošku skřípalo, zážitek nám ale zlepšovala skvělá hudba Hanse Zimmera, takže se to celé tak nějak skrylo. Ovšem v tomto „vyvrcholení epické série“ už není ani pořádná hudba. Zimmer vykrádá sám sebe. A začíná mě tím pěkně štvát. Po Interstellaru se tak vrací do svých zajetých kolejí.
Inferno je průměrným, obyčejným filmem, který má sice pevnou režii, kvalitní herce a pěkné kulisy, to je ale ve velkoprodukcích standardem a divák by měl dostat něco víc. Tady až na pár rychlých výjevů pekla není nic, co by vám nějakým způsobem vytřelo zrak. Ani po vizuální, ani po příběhové stránce. Howard i Hanks by měli sérii opustit a věnovat se originálním věcem. To jim jde ostatně nejlíp.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 60%
    Kamera - 60%
  • 40%
    Hudba - 40%
55%

Inferno (2016)

Průměrné pobíhání Toma Hankse po italských památkách vás ani tentokrát neuhrane. Je to dobré, ale něco tomu chybí. Hans Zimmer tentokrát nezachraňuje ani hudbou, a příběhově je Inferno až sebeparodické. Pro ortodoxní fandy Dana Browna či Toma Hankse je to povinnost, pro ostatní jen výplň sychravých prázdninových dní. Škoda.

Petr Račko, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2016

Inferno
Mysteriózní / Thriller
USA, 2016, 122 min
Premiéra: 13. 10. 2016 Falcon

Režie: Ron Howard
Předloha: Dan Brown (kniha)
Scénář: David Koepp
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen, Ana Ularu, Björn Freiberg, Attila Árpa

inferno-poster-a1-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast