Festival francouzského filmu – tipy z víkendového programu

Víkendový program Festivalu francouzského filmu nabízí pochopitelně nejvíc projekcí. Vybírat můžete z opravdu bohaté nabídky pro všechny věkové skupiny i milovníky francouzské kinematografie napříč žánry. Tady jsou naše tipy.

Sobota

Červená želva

Vizuálně i obsahově jeden z nejsilnějších animovaných filmů roku. Prostřednictvím příběhu trosečníka, který se ocitá na opuštěném tropickém ostrově, kde žijí jen želvy, krabi a ptáci, vypráví film o důležitých etapách lidského života. Promítá se ve 14.30 v Kině 35.

Outsider

V sekci Výběr české kritiky se bude ve 20 hodin v Lucerně promítat sníkem Outsider. Jerôma Kerviela, jednatřicetiletého makléře, jehož rizikové obchody v roce 2008 málem položily banku Société Générale a dost možná i celosvětový finanční systém, známe všichni. O dva roky později byl odsouzen k pěti letům vězení, z toho třem nepodmíněně, a k nejvyššímu odškodnému, které kdy musel jednotlivec splácet – 4,9 miliard eur! Ale co o Jérômovi vlastně víme? Když tento mladý Bretonec v roce 2000 nastupoval do banky na nevýznamnou pozici, nikdo netušil, že o pět let později bude pracovat jako makléř. Jérôme Kerviel si svůj postup a místo zasloužil. Učil se velmi, velmi rychle.

Poslední metro

Klasika klasik s mladou Catherine Denevue a Gerardem Depardieuem z roku 1980. Odehrává se v Paříži, na podzim 1942. Lucas Steiner, ředitel divadla v Montmartre, musí uprchnout kvůli svému židovskému původu. Divadlo řídí jeho žena Marion, která najímá Bernarda Grangera, herce z divadla Grand Guignol. Společně budou vystupovat ve hře „Zmizelá“ v režii Jean-Louise Cottinse. Až do generálky musí soubor čelit výhrůžkám agresivního kritika Daxiata z „Je suis partout“, který se hodlá stát ředitelem Comédie-Française. A co když Lucas, z lásky ke své ženě, útěk z Francie jen předstíral a celou dobu se skrývá v divadelním sklepení? Film začíná ve 21 hodin v malém sále kina Světozor.

Neděle

Jacques-Yves Cousteau: Odysea

Příběh známého cestovatele nabízí drama Jacques-Yves Cousteau: Odysea. Jacques-Yves Cousteau, jeho žena a dva synové žijí v ráji, v hezkém domku s výhledem na Středozemní moře. Ale Cousteau sní o dobrodružství. Díky svému vynálezu, autonomnímu skafandru, v němž je možné dýchat pod vodou, objevuje nový svět. A chce ho prozkoumat Kvůli tomu je ochoten obětovat všechno ostatní. Vyražte na 16. hodinu do Kina 35.

Tři srdce

Markovi ujel poslední vlak do Paříže. Potkává Sylvii, s níž prochodí celou noc. Povídají si o všem možném, jen ne o sobě, a rozumějí si jak už dlouho s nikým jiným. Když Marc ráno nastupuje do vlaku, navrhne schůzku v Paříži, o pár dní později. Stále o sobě nic nevědí. Ale oběma je jasné, že to není hra. Sylvie na schůzku přijde, Marc to však nestihne… Všude ji hledá, až potká Sophii. Netuší, že je to Sylviina sestra. Marc a Sylvie se znovu setkávají. Jejich zvláštní souznění nezmizelo, je však už příliš pozdě… Uvádí se ve 20:00 v Lucerně.

Nebe a led

Ve 21 můžete vidět v malém sále Světozoru výjimečný osud člověka a vědce, který zasvětil svůj život zkoumání záhad ukrývajícím se hluboko pod vrstvami ledu.V roce 1957 se Claude Lorius vydává studovat ledovce v Antarktidě. Vypráví nám historii planety Země i její budoucnost, která je úzce svázána s dopady lidské činnosti na klimatické podmínky.

Výstava fotografií Kate Barry

Francouzský institut v Praze v rámci festivalu představuje výstavu Herečky fotografky Kate Barry. Fotografie budou vystaveny v Galerii 35 Francouzského institutu v Praze od 24. listopadu 2016 do 14. ledna 2017. Výstava je poctou fotografce Kate Barry, dceři Jane Birkin a skladatele Johna Barryho a jejímu velkému fotografickému talentu. A zároveň fotografčina pocta herečkám, většinou francouzským, od těch nejuznávanějších po nejnovější talenty. Tato výsostně „ženská“ výstava se skládá z dvaceti pěti portrétů hereček. Měla být poctou fotografky fotografovaným, ale stala se poctou hereček talentu, jemnosti a pravdivosti díla Kate Barry.

denevue

-red-
foto/video: Festival francouzského filmu, Film Europe, Aerofilms, Totalfilm.cz