Filmové premiéry od 24. listopadu

Do kin vchází nová disneyovka Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa. Novinka Toma Forda Noční zvířata nabízí silný zážitek ve skvěle obsazeném dramatu. Do třetice je tu drama Frankonfonie Alexandra Sokurova.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (USA, 2016)

MOANA_007F_G RGB ColorSpace_ENG-GB_70x100_.indd

Walt Disney Animation Studios uvedou struhující počítačově animovaný film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa o nebojácné dospívající dívce, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Cestou potkává Vaiana (Auli’i Cravalho) kdysi mocného poloboha Mauiho (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se zkušenou mořeplavkyní. Společně se plaví přes širý oceán a zažívají nebezpečná a úžasná dobrodružství, například setkání s obřími mořskými monstry, ze kterých leckdy uniknou jen o vlásek. Na konci cesty Vaiana splní úkol svých předků a najde to, co vždycky hledala: sama sebe.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světaicon_csfd
Vaiana
Animovaný / Akční / Dobrodružný
USA, 2016
Režie: Ron Clements, John Musker
Scénář: Ron Clements, John Musker, Taika Waititi
Hudba: Mark Mancina, Lin-Manuel Miranda
Hrají: Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli’i Cravalho

Noční zvířata (USA, 2016)

nocni-zvirata-poster

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující… Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila.

Noční zvířataicon_csfd
Nocturnal Animals
Drama / Thriller
USA, 2016, 115 min
Režie: Tom Ford
Předloha: Austin Wright (kniha)
Scénář: Tom Ford
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Abel Korzeniowski
Hrají: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Armie Hammer, Karl Glusman, Laura Linney, Kristin Bauer van Straten, Chelsea Taylor, Nick Hounslow, Moose Ali Khan, Robert Aramayo, Neil Jackson, Maria Zyrianova, Jack Wallace

Frankofonie (Francie / Německo / Nizozemsko, 2015)

frankofonia-postera1-cz

Na pozadí druhé světové války (resp. německé okupace Francie) zkoumá režisér Alexandr Sokurov vztah mezi uměním a mocí a ptá se, co nám kultura říká o nás samých. Jeho historický filmový esej je nekonvenční procházkou pařížským muzeem Louvre, kterým diváka provádí Napoleon a Marianne coby alegorický symbol Francouzské republiky. Louvre tu vedle ředitele M. Jacquese Jaujarda a kunsthistorika Metternicha funguje jako třetí hlavní postava – jako úchvatná kulisa i nejvýznamnější úložiště světové kultury.

Frankofonieicon_csfd
Francofonia, le Louvre sous l’Occupation
Drama
Francie / Německo / Nizozemsko, 2015, 90 min
Režie: Alexandr Sokurov
Scénář: Alexandr Sokurov
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Murat Kabardokov
Hrají: Louis-Do de Lencquesaing, Johanna Korthals Altes, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth