Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Příchozí sází na instinkt a ženský pohled

Sci-fi Příchozí je určitě jedním z filmů, na které jsou tento  podzim upřeny zraky mnoha milovníků sci-fi. Dennis Villeneuve si thrillerem Sicario: Nájemný vrah upevnil v Hollywoodu pozici a nezklamal ani tentokrát. Natočil příběh špičkové lingvistky a jejího setkání s mimozemšťany. Přečtěte si naše první dojmy, krátce po projekci. 

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí (foto: Falcon)

Mohli bychom vlastně začít polemizovat o tom, jestli bylo úmyslem režiséra vlastně vůbec sci-fi natočit. Na Příchozí totiž mnohem víc sedí označení mysteriózní. Villeneuve totiž ve filmu řeší především instinkty hlavní hrdinky, ženský přístup k řešení problémů i sobě samé. Hrdinka v podání Amy Adams představuje silnou hrdinku s intelektuálním zázemím.

A stejně tak působí i scénář. Je velice sofistikovaný a primárně míří za přemýšlivými diváky. A ženami. Nejen ženský instinkt, ale především emoce jsou hlavními elementy, které ve filmu Příchozí najdete. Nemluvě samozřejmě o skvělé výpravě a vizuálu a postupně budované silné atmosféře.
To,  co mají filmy Denise Villeneuva společného, je jejich primární jednoduchost a věcnost. Ze scénáře a režie je na první dojem patrné, že autoři prostě ví, co chtějí sdělit. A kombinace této věcnosti a umírněnosti velmi překvapuje výsledkem. Tím je sice komorní ale velkolepý film. A to umí opravdu jen málokdo.

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí je velmi dobrý film, který si rozebereme v brzké recenzi, ale musím také podotknout důležitou věc: není pro každého. A s tím souvisí ještě jedna poznámka: milé dívky a ženy, pokud tomuto žánru běžně šanci nedáváte, udělejte výjimku. Litovat nebudete.

80%

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

800_200

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast