Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Fantastická zvířata – poctivá podívaná, lepší než některé díly Harryho Pottera

Pět let trvalo, než hlavouni z Warner Bros. přišli na způsob, jak se vrátit zpátky do světa čar a kouzel. Přesvědčili i samotnou J. K. Rowling, která se postarala o scénář, režiséra posledních čtyř dílů HP Davida Yatese a do titulní role obsadili oscarového Eddieho Redmaynea. Děj se točí okolo Mloka Scamandera, který je autorem proslulé učebnice Fantastická zvířata, kterou později dostane do rukou i sám Harry Potter. A máchat se bude hůlkami o sto šest. Propojení s takřka nejslavnější filmovou sérií je tedy zaručeno, k tomu se nám vrací osvědčený tvůrčí tým. Jak tedy dopadl tento návrat a zároveň prudký výkop do plánované pěti dílné filmové série?

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Na férovku: je to doma!  Fantastická zvířata jsou velmi dobrý film. Přiznám se, že jsem měl zpočátku mírné obavy, ale se stále se zvyšující gradací reklamní kampaně jsem se začal pomalu těšit. I tak se dá ale říci, že výsledný film je od prezentovaných trailerů velmi odlišný. A to je jenom dobře. Trošku klame tělem.

Samozřejmě se jedná o návrat mezi mudly (nečary) a kouzelníky se vším všudy a nějaká obecná známost čarodějného světa je potřeba. Alespoň na úrovni znalosti zaklínadla alahomora. Bradavice jsou tu několikrát zmíněny. To je ale tak nějak všechno, a Fantastická zvířata opravdu rozjíždějí novou etapu potterovského světa. Na jednu stranu je to skvělé, potíž je v tom, že když se o Bradavicích mluví, do právě prezentovaného světa to moc nezapadá. Samotná kouzelnická Amerika je nepřekvapivě odlišná a docela teatrální. Takže ono propojení je příběhově nutné, ale ve výsledku moc nezapadá do vytyčených hranic nového světa. Což je paradoxní, ale i tak super. Jestli to byl záměr, těžko říct.

Zvířata mají velmi pozvolný rozjezd. Počítá se s vaší znalostí potterovské série, ale jen v takovém smyslu, abyste přistoupili na fakt, že existují kouzelníci, magie, hůlky a mudlové. Ostatní čas je využit k vykreslení a přilnutí k postavám a hlavně, skutečnému nahánění Fantastických zvířat. Ty jsou vlastně nosným příběhem, na jehož pozadí se odehrává zápletka, která bude gradovat v dalších dílech. Podobně jako se na pozadí turnaje Ohnivého poháru rozjíždělo vše podstatné kolem Voldemorta.

Fantastická zvířata a kde je najít (foto: Freeman Entert.)

Fantastická zvířata a kde je najít (foto: Freeman Entert.)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Komediální stránku zařídila postava Kowalskiho[/pullquote]Ve filmu se střídá několik vypravěčských linií, které mají odlišné vyznění. Mixuje se mezi vtipem, akcí, vysvětlováním i strachem, takže opravdu nehrozí, že byste se nudili. Samozřejmostí je malé navnadění na Grindelwalda, odvěkého rivala Albuse Brumbála, který to rozjede v příštím pokračování. Zmínit ale musím komediální prvek, a tím je postava Jacoba Kowalskiho (Dan Fogler), který prostupuje celým filmem jako odlehčující ňouma, který si však většinu scén krade pro sebe a patří tak mezi nejvýraznější tváře filmu.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Několik zajímavých zápletek[/pullquote]Triková stránka není úplně vypiplaná, je ale blockbusterově standardní. Nápaditý je design samotných potvor nebo Scamanderova kufříku, stejně tak i dobový kouzelnický New York. Soundtrack mezi potterovskými filmy ničím výrazným nevyniká, ale zároveň nikoho neurazí. Ve filmu je i dvojice silných ženských postav, sestry Goldsteinové, které fungují jako záchranné berličky děje. Vždy se nečekaně objeví a výrazně zasáhnou do děje. Scénáristicky to sice moc nevoní, přebijí to ale jiné prvky, jako třeba celá sirotčincová podzápletka, které by vůbec neuškodilo detailnější rozpitvání. Musím zmínit i celkem šokující scénu odsouzení, která dodává filmu potřebný šmrnc a úkrok od komediálního vyznění k vážnějšímu tónu.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 75%
    Kamera, vizuál - 75%
  • 80%
    3D - 80%
  • 65%
    Hudba - 65%
75%

Fantastická zvířata a kde je najít (2016)

Fantastická zvířata nijak neškodí pověsti potterovské série, (troufám si tvrdit, že jsou dokonce lepší než Ohnivý pohár nebo Princ dvojí krve) a pokládají pevné základy budoucí pentalogii. Fungující hlavní postavy a několik příběhových segmentů dělají ze zvířat zábavnou a dokonce i dojemnou podívanou. Pokud máte rádi poctivé fantasy filmy, či máte rádi Harryho Pottera, jsou Fantastická zvířata dokonce povinností.

Petr Račko, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Freeman Entert. / Warner Bros. © 2016

Fantastická zvířata a kde je najít
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2016, 133 min
Premiéra: 17. listopadu 2016 Freeman Entertainment

Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowling
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jenn Murray, Jon Voight, Gemma Chan, Carmen Ejogo, Christine Marzano, Faith Wood-Blagrove, Lasco Atkins, Paul Bergquist, Jason Redshaw, Mitchell Thornton, Peter Breitmayer, Miroslav Zaruba, Akin Gazi, Attila G. Kerekes, Kornelia Horvath, Lobna Futers, Johnny Depp

fantasticka-zvirata-cz-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast