Vánoce v ČT – čtyři nové pohádky (ukázky) a na nový rok Domácí péče

Tradičně přichystala Česká televize pro svůj vánoční program premiérové pohádky. Štědrovečerního Pravého rytíře, Slíbenou princeznu, Zázračný nos a pohádku Nepovedený čert natočenou ve znakovém jazyce. Poprvé se na televizní obrazovce během svátků objeví také jeden z nejnavštěvovanějších filmů českých kin Lída Baarová a především oceňovaný snímek Domácí péče.

Vánoční pohádky České televize se postupně staly tradiční součástí svátků pro miliony diváků. Každý rok si proto na vánočním programu dáváme extrémně záležet a mám radost, že i letos se nám podařilo natočit čtyři nové příběhy,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Pravý rytíř

Pravý rytíř

Pohádku Pravý rytíř odvypráví Česká televize na Štědrý večer. Vincent (Jan Komínek), rozvážný mladík, který rád čte a maluje, je na jejím počátku pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík), vysloužilého rytíře, který má potřebu svého syna neustále kontrolovat a opatrovat. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit i krásnou princeznu (Lucie Černá). Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat. Láska princezny a půl království k tomu je pak zákonitou odměnou. „Je to výsostně klukovská pohádka, která tím pádem bude bavit hlavně ženské publikum,“ popisuje s nadsázkou režisér Martin Dolenský a dodává: „Najdete v ní romanci, velké zlo i množství triků.“ Kreativním producentem Pravého rytíře je Josef Viewegh, který mimo jiné stojí i za současným úspěšným seriálem Rapl. Vedle hlavních hrdinů se v pohádce objeví například i Jiří Korn, Táňa Pauhofová či Jaromír Hanzlík.

Slíbená princezna

Slíbená princezna

Druhá z pohádek, Slíbená princezna, vychází z tradičního českého motivu. „Všichni ten příběh známe. Jde o původně lidové vyprávění, které Karel Jaromír Erben literárně zpracoval a publikoval pod názvem Zlatovláska,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí skupině pohádka vznikla. „Dějová linka, která je u Erbena velmi jednoduchá, je scenáristkou Ivou Procházkovou obohacena o řadu dobrodružných i humorných prvků a staví na tradici české filmové pohádky s vtipnými dialogy, vyhraněnými charaktery, ale i překvapivými momenty. Diváci se můžou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků,“ dodává Ondřejková. Na začátku Slíbené princezny je tak kůže kouzelného hada, kdo ji ochutná, porozumí řeči zvířat. Ochutná ji i zlý kníže Honorád. Ani to ho však neodradí od nesmyslné krutosti vůči všem a všemu. A když si potom usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, vyšle svého čeledína Jiříka, aby ji přivedl. Po řadě dobrodružných situací se Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede. Musí splnit nejen tři úkoly, ale především porazit svého soka, prohnaného piráta Za Bié Ocradé.

Zázračný nos

Zázračný nos

Romantický příběh Zázračný nos nabídne Česká televize 26. prosince. Princezna Diana se v něm rozhodne podrobit lásku svého snoubence náročnému testu a ve snaze zjistit pravdu o jeho citech vypije zázračný elixír. Namísto odpovědí ale získá něco jiného, dlouhý nos. Vydává se tak v přestrojení hledat kouzelníka, který jí nápoj věnoval. Na svém putování se setká s dobrem i zlem a hlavně najde pravou lásku. „Diana je vychovávaná velmi přísně, a protože má dobrodružného ducha, má to přesně opačný účinek, než by si její otec přál. Touží žít naplno. A když se má provdat, tak to musí být z oboustranné lásky. Není to klasický typ princezny, je lidská, zvědavá a tak trochu rebelka,“ vypráví o své roli slovenská herečka Kristína Kanátová. Vedle ní se v pohádce objeví například Vladislav Plevčík, Iva Janžurová nebo Martin Donutil.
Čtvrtou premiérovou pohádku Nepovedený čert natočila Česká televize ve znakovém jazyce jako dárek pro neslyšící děti a jejich rodiče.

Na obrazovce se 17. prosince objeví kinohit Filipa Renče Lída Baarová a především oceňovaný snímek Slávka Horáka Domácí péče. Televize uvede také zrestaurovanou podobu fantaskního příběhu Karla Zemana Baron Prášil, který po více než padesáti letech znovu ožil díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se Česká televize podílí,“ říká ředitel programu Milan Fridrich a dodává: „Premiéru budou o svátcích v České televizi i skvělé dokumentární filmy, jako je snímek Jak odchází prezident o Václavu Havlovi nebo Skautské desatero Jíry Stránského.“

Televize nabídne ale i zajímavé zahraniční filmové tituly. Namátkou zmiňme Atlas mraků, Nedotknutelní, Ranhojič či klasické snímky jako je Podraz, Čínská čtvrť či Půlnoční běh.


ČT art se o Vánocích promění na hudebně orientovaný program, který se stane alternativní nabídkou k ostatním kanálům. K řadě premiérových dokumentů a koncertů nabídne i speciální vysílání k padesátému výročí Studia Ypsilon. Déčko se o Vánocích zaměří zejména na animované pořady a vánoční speciály oblíbených večerníčků, jako je Pat a Mat, Žížaláci, Krtek nebo Chaloupka na vršku.

I letos připravila Česká televize Adventní kalendář na webu ČT.

redakce a Česká televize
foto/video: Česká televize © 2016

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.