Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Pasažéři stojí na chemii ústřední dvojice a bezchybném vizuálu

Cítit se v prosinci jako v létě? Jde to. Alespoň co se týče filmové nabídky, která svou rozmáchlostí lehce předčí i blockbustery nabité letní dny. Star Wars, Assassin’s Creed a také Pasažéři. Všechno hollywoodské velkoprodukce, jež ještě chvilku budou řádit v kinech, než nastoupí zbrusu nová oscarová smetánka. Jak se vyvedl sci-fi projekt Mortena Tylduma, (Kód Enigmy) do kterého obsadil novodobé hvězdičky Chrise Pratta (Strážci galaxie) a Jennifer Lawrence (Hunger games)?

Jennifer Lawrence a Chris Pratt ve filmu Pasažéři

Pocitově se jedná o moc příjemný zážitek. Neměl jsem žádný problém sžít se s postavami a to především ze začátku s Chrisem Prattem, s nímž jsme mohli prozkoumat celou loď, prožívat strasti časného probuzení z hibernace či jeho pokoušení se se situací vyrovnat. Naťukne se i morální dilema a celé namlouvání půvabné Jennifer Lawrence je skutečně zábavné. Pak ale přijde lehký zvrat, který zahýbe s budovanou atmosférou a na chvilku spadne do lehce pitomého modu.

Ne, že by byl předtím nějak ultrachytrý, hravě ale dokázal balancovat na hraně zábavného blockbusteru, kde je všeho s mírou a v mezích nějaké uvěřitelnosti nastaveným pilířům filmu. Tenhle strmý pád však netrvá příliš dlouho a celkem snadno se tak Pasažéři vrátí do zajetých kolejí a chriso-jenniferovská chemie může opět propuknout v celé své kráse. Ústřední duo je tedy povedené, dokáže hravě strhnout a schovat tak docela banální, někdy až směšnou zápletku.
Dalším výrazným prvkem filmu je jednoznačně vizuální stránka. Triky jsou opravdu na velmi vysoké úrovni, ať už se jedná o samotný vesmír nebo design lodě. Vše vypadá velice reálně, čemuž podle mého názoru musely dopomáhat skutečné kulisy. A je to velice znát. Průlet kolem hvězdy nebo bazénová scéna jsou pak vizuálně odzbrojující.

Pasažéři

Pasažéři jsou velmi dobrým sci-fi výletem, u kterého sice budete občas kroutit hlavou, ale i tak si ho náramně užijete. Pozitiva tu jednoznačně převládají a chemie ústřední dvojice či vizuální stránka je takřka bezchybná. Prosinec tak přímo vyzývá k návštěvě kina a Pasažéři by vám neměli uniknout.

80% – celá recenze příští týden

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony, Columbia © 2016

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast