US tržby | Nenápadný horor převálcoval i Odstíny

Universal opět kraluje. A může za to opět nízkorozpočtový horor. Po triumfu Rozpolceného (221 mil. celosvětově) přichází Get Out (v Česku bude uváděn v dubnu jako Uteč). Minulý týden jsme mu moc šancí nedávali. Pak ale přišly první americké recenze a šeptanda se začala rozrůstat. Momentálně se hovoří o jednom z nejlepších hororů desetiletí, na rottenech visí 100% pozitivních recenzí pří průměrném hodnocení 8,3/10, čímž se nám tu rýsuje pořádná trvalka, která může doplout i ke 100 milionům jen z Ameriky.

Stříbro opět drží gothamský ochránce. Lego Batman přidal dalších 19 milionů a dohromady jich má 133. Na trojku se prostřílel John Wick 2. Ten už je na 74 milionech z Ameriky, celosvětově pak na 122. Na čtvrtém místě pořád bojuje Matt Damon na Velké čínské zdi. Američané snímek potopili do vln propadáku. 34 milinů je na blockbuster velká bída. Nikoho to ale netrápí, prachy totiž přitekly právě z Číny, takže je tenhle mírně šáhlý fantasy podnik na hraně výdělečného filmu.

Box office víkend USA (8. týden)

Až na páté místo spadnul dominant Grey, jehož bič tentokrát stačit nebude na tržby prvního dílu. I tak je z toho výdělečný podnik. Universal přepočítává už 328 milionů z celého světa. Doma se už Padesát odstínů temnoty přehouplo přes stovku. Vypadá to, že se dostane na 130 milionů. To je i tak docela síla.

Šestka tentokrát patří nezajímavé komedii Na férovku pane učiteli. Ice Cube úplně nedostál jeho finančnímu potenciálu, po 14 dnech jsme na 23 milionech. Což není ani částka, za které normálně otvírají jiné komediální taškařice, ve kterých Ice Cube hraje.

Dále tu máme oscarovky. Skrytá čísla z nich vychází nejlíp. Na kontě už má 152 amerických milionů, v konečném součtu 182. La La Land je na tom líp ve světě. 140 milionů z Ameriky, celosvětově pak 368 melounů. Slušná pálka.

Rozpolcený uzmul devátou pozici a při svém devítimilionovém rozpočtu má na kontě už 221 milionů. M. Night Shyamalan slaví návrat do Áčkové ligy. Desítku uzavírá slabší oscarovka Lion. Celkem má 88 milionů, svět se dělí s Amerikou půl na půl.

Až na 11. a 13. pozici jsou další novinky. Čínský animák Pes Ro(c)ku má se třemi miliony našlápnuto do slušného průseru. Thriller Collide, ve kterém hrají Nicholas Hoult, Felicity Jones, Anthony Hopkins a Ben Kingsley z Ameriky vytáhl jen 1,5 milionu, což je při takovém ansáblu průšvih galaktických rozměrů. Naštěstí film zachraňuje Německo, ve kterém se na tenhle biják chodilo ve velkém. Aby také ne, z velké většiny se u našich sousedů natáčel.

Příští týden zboří kina Logan. Uvidíme, jak šachovnicí zamíchají nominanti na Oscara, kteří po udělení cen chytnou druhý dech. Tak příští týden!

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, Universal