Recenze | Krásce a zvířeti nechybí vůbec nic – je to opravdu velkolepý film

Jsou prostě příběhy, které se budou pořád vracet. A k těm patří krom Třech mušketýrů, King Konga nebo komiksových adaptací také pohádka o Krásce a zvířeti. Adaptace klasického příběhu se chopily s větším či menším úspěchem mnohé národní kinematografie. A právě česká verze Juraje Herze Panna a Netvor (1978) patří zcela jistě k těm nejpovedenějším a nejoceňovanějším. Ale úplně největší úspěch má animovaná Disney verze z roku 1991, která se rychle stala milovanou klasikou. A právě z této verze vychází nejnovější hrané zpracování s Emmou Watson a Danem Stevensem.

Kráska a zvíře (foto Falcon)

Pro fanoušky animované verze bude nová Kráska a zvíře zjevením. Zhmotněním toho, co už důvěrně znají, včetně písní, rozvržení scén i profilace postav. Režisér Bill Condon využil současné technologie k tomu, aby na plátně zhmotnil nejen známé scény z kresleného předobrazu. Nová Kráska a zvíře není jen pouhou kopií jednoho z nejúspěšnějších animovaných filmů historie. Je tu několik nových scén, písní a skvělých nápadů, které dávají disneyovské klasice nový vítr do plachet.

Casting je naprosto bezchybný. Krásná Emma Watson jako Belle přivádí na plátno emancipovanou hrdinku, se špetkou sečtělé Hermiony. Tohle už jí prostě nikdo neodpáře. Minimálně ve filmech tohoto typu. Dana Stevense jsme dosud znali především jako jednoho z osudových mužů v seriálu Panství Downton. Role prince/zvířete je zatím asi jeho největší příležitostí. Duo Luke Evans (Gaston) a Josh Gad (LeFou) plní ve filmu komediální funkci a v závěru sám Gaston také značné drama. Znalci animáku už vědí.
Velké osvěžení zajišťují postavy proměněných sloužících, kterým vévodí především Ewan McGregor jako Lumiére a Ian McKellen v roli Cogswortha. Paní Konvičkovou hraje Emma Thompson. Prostě celkově velmi hvězdné obsazení a to i v menších rolích.

Pompézní výtvarná stránka

Nejvýraznější složkou celého filmu je dokonalé výtvarné zpracování a triky. Na výsledku je vidět opravdu letitá práce. Některé scény jsou naprosto pompézní, na mysl mi vytane především Lumiérova píseň (Ewan McGregor dává vzpomenout na své angažmá v Moulin Rouge) s téměř cirkusovou vizuální orgií s jídlem, dortíky, ohňostrojem a dokonalou choreografií. Tahle scéna byla opravdu disneyovsky sladká. Ale Bill Condon umí inscenovat i ryze romantické a dramatické prvky. Všeho je v Krásce a zvířeti dostatek.

Překvapivý zpěvák Luke Evans

Včetně povedených písní, které fanoušci už důvěrně znají. Za pozornost stojí (v nedabované verzi samozřejmě) pěvecký výkon, který podává Luke Evans. Je opravdu mimořádně dobrý zpěvák a podle vlastních slov hledal dlouho projekt, kde by tento svůj um mohl předvést. Jeho výkon ve filmu patří vůbec k těm nejbarvitějším a nejlepším. Což asi nebylo příliš složité, protože postava chvástavého a narcistického Gastona je pro herce velmi vděčná.

Muzikálová složka je inscenována velmi citlivě. Písničky z filmu nijak násilně neční, jsou přirozenou součástí děje a mají svůj smysl. Je radost je poslouchat a dívat se na jejich protagonisty. Tolik o původním znění. Dabing a přezpívání písní není špatný, ale zdaleka nedosahuje plnosti původních písní. Největší rozdíl je vidět právě na postavě Gastona. V původní verzi je zpěv opravdu skvělý, v české verzi jen standardní.

Gay motivy vadí v Rusku

Disney se tu navíc pustil do sympatických a velmi lehkých (pro děti téměř neidentifikovatelných) gay motivů. Ve dvou humorných scénách to filmu dává osvěžující a sympatický nádech. V Rusku (kde jinde) se kvůli tomu film potýká s tlakem na zákaz promítání. Ale je to směšné. V kontextu celého filmu jde o pár nezávadných vteřin.

Kráska a zvíře (foto: Falcon)

Budoucí klasika

Tým kolem Billa Condona vytvořil okouzlující film plný romantiky, humoru i vizuální pompéznosti. Do kin se tak dostal kompaktní film, který se může stát pro současnou generaci stejnou klasikou jako pro tu předchozí ceněná animovaná verze.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 85%
    85
  • Hudba - 90%
    90
  • Vizuál, kamera - 90%
    90

Kráska a zvíře (2017)

Romantická pohádka se zpěvy zaujme krom skvělého castingu také pompézností, která jasně vzkazuje: Podívejte se, jak jsme si dali záležet! A dali. Nejnovějšímu zpracování známého příběhu nechybí vůbec nic. V některých scénách možná spíš něco přebývá. Ale je to jako v cukrárně. Také by člověk nejraději snědl úplně všechno. Přitom žádná minuta ve dvouhodinové stopáži není zbytečná.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon / Disney © 2017

Kráska a zvíře
Beauty and the Beast
Rodinný / Fantasy / Muzikál / Romantický
USA, 2017, 130 min
Premiéra: 16. 3. 2017 Falcon

Režie: Bill Condon
Scénář: Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos
Kamera: Tobias A. Schliessler
Hudba: Alan Menken
Hrají: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Emma Thompson, Ewan McGregor, Kevin Kline, Gugu Mbatha-Raw, Ian McKellen, Stanley Tucci, Audra McDonald, Nathan Mack, Hattie Morahan, Sonoja Mizuno, Adrian Schiller, Dale Branston, Sophia Brown, Rudi Goodman, Rossana Silva, Lynne Wilmot, Michael Jibson, Harriet Jones, Henry Garrett, Nicole O’Neill, Zoe Rainey, Sophie Reid, Clem So, Richard Banks, Alexis Loizon

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.