Recenze | Šmouly tentokrát ocení i rodiče – odcházet z kina budete spokojení

Šmoulové jsou ve světě i u nás pojem. Jejich oblíbenost sice v posledních letech klesá, do širšího povědomí je ale opět dostalo studio Sony. Za sebou již mají dvě hrané verze, kdy modří stáli bok po boku lidským hercům. Po nižších výdělcích dvojky se ale přistoupilo tentokrát k plně animované trojce, s podtitulem Zapomenutá vesnice, kolem níž se celý děj točí. A překvapivě to není vůbec špatný film.

Šmoulové (foto: Falcon)

Nečekejte samozřejmě vrstevnatou podívanou, která by reflektovala potíže naší civilizace, jako to dělal/dělá Pixar. Čekejte ulítlou animovanou zábavu, ve které si najdou to své především děti. I jejich dospělý doprovod si  však ve vlně absurdit také najde své. Šmouly bych doporučil i partě přátel, která by se šla z recese do kina bavit. Je to přesně ten typ filmu, který sice úplně nenadchne, ale pro někoho se může stát solidním guilty pleasure. Rodiny s dětmi by každopádně měli všeho nechat, a jít si na tu hoďku a půl na šmouly sednout. Měli byste odcházet spokojení.

Kromě vlny ulítlostí a vtipu je potřeba zmínit také povedenou vizuální stránku, která plně využívá potenciálu magického světa šmoulů. To všechno je ještě minimálně zdvojnásobeno při hledání zapomenuté vesnice, kdy se parta šmoulů, v čele se Šmoulinkou, vydají na dobrodružství za velkou zeď. Tahle neprobádaná země je velice podobná Pandoře z Cameronova Avatara, a musím uznat, že to není na škodu. Všechno krásně fosforeskuje, bliká a vypadá to krásně. Je to lehce za hranicí kýče, který ale oku velmi lahodí. Příběhově si Šmoulové občas také něco vypůjčí.

Zápletka je vystavena kolem postavy Šmoulinky, která je postavena před pár těžkých rozhodnutí a vyrovnávání se se svou odlišností, což jinak dětinské zápletce dodává punc vážnosti a pohádkového poučení. Finále dokonce na chvilku zabředne do nekompromisní syrovosti, aby se z něho za moment vymanilo a rychle se vrátilo do zajetých kolejí. I tak ve vás vyvolá emoce, což jsem já osobně vůbec nečekal.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Animace a vizuál - 80%
    80
  • Dabing - 70%
    70

Šmoulové: Zapomenutá vesnice (2017)

Zapomenutá vesnice je tedy solidní animovanou podívanou, která je tentokrát primárně zaměřená na mladší osazenstvo kina, přesto nabízí několik prvků, které ocení i dospělý doprovod. Samozřejmostí je nasazení v povedeném českém dabingu jak ve 2D, tak 3D verzi. U Zapomenuté vesnice vládne nadprůměrná spokojenost.

70 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon/Sony © 2017

Šmoulové: Zapomenutá vesnice
Smurfs: The Lost Village
SK: Šmolkovia: Zabudnutá dedinka
Velká Británie Smurfs: The Lost Village
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
USA, 2017, 88 min
Premiéra: 2. dubna 2017 Falcon

Režie: Kelly Asbury
Scénář: Pamela Ribon, Stacey Harman
Hudba: Christopher Lennertz
Hrají: Mandy Patinkin, Joe Manganiello, Jack McBrayer, Demi Lovato, Rainn Wilson, Danny Pudi, Ariel Winter, Julia Roberts, Ellie Kemper, Michelle Rodriguez, Jake Johnson

 

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.