Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Válka o planetu opic ve speciálním traileru s Caesarem (video)

Opičáci jdou do finále. Tahle prequelová série je tu s námi už šest let. Tak dlouhá doba nás dělí od doby, kdy si Andy Serkis navlékl motion capture kombinézu a nechal se opečovávat Jamesem Francem. No a zbytek už znáte. Epidemie, druhý díl s počínajícím bojem mezi lidmi a opicemi, a teď, v roce 2017, rovnou válka. První díl natočil Rupert Wyatt a celkem překvapivě nakopl sérii mezi Áčkové blockbustery, což dvojkou Matt Reeves jakž takž udržel a podepsal se i pod trojku. Tenhle tah se mu docela vyplatil, protože se tak dostal k režii nového Batmana. Jestli do nové sólovky s Benem Affleckem bude vstupovat s čistým štítem uvidíme až v létě. Máme tu nejnovější trailer v české exkluzivní premiéře.

Reeves očividně zůstává v nastoleném ranku a alespoň ve vizuálu jede pořád ve stejných kolejích. Trikově se samozřejmě jedná o neuvěřitelnou jízdu, realističnost opičáků v čele s Andym Serkisem je opravdu pozoruhodná. Snad se Serkis někdy vymaní ze spárů motion capture, ksicht i mimiku na to, aby ukazoval i svou pravou tvář má. Herectví v senzorovém pyžamu se mu ale nepochybně líbí, vystřídal totiž už Gluma, King Konga, opičáka Caesara a dokonce i arcipadoucha nové trilogie Star Wars Snokea. A pravděpodobně odehraje i pár dalších zvířat, protože je tentokrát, dokonce i režijně, podepsaný pod další adaptací Knihy džunglí.

Hlavního lidského záporáka stvární v trojce Planety opic Woody Harrelson, jehož kariéra po účasti v Temném případu rapidně rozrostla o několik blockbusterů. Podufkáři, Hunger Games a Válka o planetu opic vedli k jackpotu v podobě role v zatím nepojmenované Star Wars sólovce Hana Sola. Tomu se řiká vzestup.

Válka o planetu opic tedy epicky uzavře rozjetou trilogii, které zpočátku nikdo nevěřil. Vynikajícími efekty, silným příběhem však dokázal zamíchat kartami blockbusterového světa. A pokaždé tak nějak nenápadně. Opičáci se pokaždé zjevili jakože nic, a  ikdyž nebořili kasovní rekordy v pokladnách, vydělali dost na to, aby nás čas od času překvapili svou kvalitou. Jsou totiž jasným příkladem toho, že lidé si kvalitu tak jako tak najdou. Tak snad to napotřetí opičáci dodrží a nepřeženou to s přílišnou epičností. Oni si jí totiž dovedou dělat po svém. Stačí připomenout závěr prvního dílu, nebo táhlou kamerovou jízdu z tanku ze dvojky. Válce o planetu opic věříme.
[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Do kin opičáci naskočí 13. července.[/pullquote]
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, 20th Century Fox © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast