Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Hackeři vydírají Disney kvůli novým Pirátům z Karibiku – chtějí výkupné za ukradený film

V posledních týdnech se množí útoky hackerů na nejrůznější instituce. Hackeři používají vydírací praktiky, a firmám často nezbyde nic jiného než zaplatit, aby se ke svým datům dostaly zpátky. Nevyhnulo se to ani filmovému průmyslu. Hackeři totiž napadli servery společnosti Disney a ukradli nejnovější pátý díl Pirátů z Karibiku. Výkonný ředitel společnosti Disney Bob Seger krádež filmu potvrdil. Hackeři požadují peníze, jinak části filmu prý vypustí na internet. Jak se k tomu společnost Disney postaví, není zatím jasné.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (foto: Falcon)

Nejnovější přírůstek do pirátské franšízy Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta má americkou premiéru 26. května. O den dřív (25. května) jej v Česku uvede distribuční společnost Falcon. Zajímalo nás, zda něco takového hrozí i v České republice. Zeptali jsme se na to českého distributora.

„Z přirozených bezpečnostních důvodů se k tomu můžeme vyjadřovat jen s velkými obtížemi. Co můžeme prohlásit k hypotetickému napadení je, že se hacker na firemní síti Falconu k žádnému filmu nedostane. Bezpečnostní procedury jsou nastaveny tak, že tam žádné filmy vložené nejsou,“
říká Marta Nosková Žurková ze společnosti Falcon a dodává: „Proto lze pouze říci, že pokud by k nějakému úniku došlo, ať už v českém nebo mezinárodním prostředí, nemá to s naší firmou, jako českým kinodistributorem Walt Disney Company, nic společného.“

Co by se dělo, kdyby se film Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta dostal na internet lze jen těžko odhadovat. Cílit na tento titul je každopádně velmi pochopitelné. Jedná se o jednu z nejvýdělečnějších filmových sérií všech dob a únik filmu by mohl znamenat celosvětový propad očekávaných tržeb.

Útok na filmová studia není žádnou novinkou. Asi nejkřiklavější vzpomínkou je útok Severokorejců na studio Sony kvůli komedii Interview. Snímek se nakonec stal nejstahovanějším filmem v historii. A to i díky nechtěné reklamě, kterou Severní Korea snímku svými protesty a kriminální činností udělala.

V poslední době se množí i útoky na televizní a streamovací společnosti. Podobným pokusům o vydírání nedávno čelila i společnost Netflix.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast