Recenze | Cuky a Luky fungují i ve filmu – ženské karikatury baví

Je nesporné, že v rámci slovenské filmové produkce, je Cuky Luky film (2017) jedinečný hned v několika ohledech. Crazy komedie na Slovensku nevznikla snad od rozdělení Československé federativní republiky. Navíc je snímek celý zafinancovaný ze soukromých zdrojů, což se stalo vůbec poprvé ve slovenské filmové historii. Scénář k celovečerní komedii si herečky Petra Polnišová  a Zuzana Šebová napsaly samy stejně jako činily od samého začátku, když se v pořadu Kredenc objevily scénky s Cuky a Luky.

Cuky Luky film (foto Mirius FD)

Režisérem filmu se stal Karel Janák, a jak trefně popisuje presskit, je právě on, kdo je asi „nejameričtější“ z českých režisérů. V jeho předchozích filmech se objevovaly dvojice, ale mužské. Tentokrát ale pracoval s ženskou dvojicí a při natáčení se prý hlásil často a rád o slovo. Producentem filmu je Dano Dangl, kterého čestí diváci znají zejména jako pátého nehrajícího člena české Partičky. Premiéra snímku na Slovensku proběhla už zhruba před měsícem. U nás se diváci mohou do kin vydat od včerejška.

Ten, kdo Cuky a Luky, tedy Petru Polnišovou a Zuzanu Šebovou, zná už od dob, kdy se objevily na televizi Markíza ve skečích o dvou afektovaných a nepříliš chytrých showbyznysových zlatokopek se slabostí pro Rakousko- zemi zaslíbenou a „kačičkovými pery“, si tenhle celovečerní ulítlý film užije. Je určen spíš fanouškovi, který zná celou anabázi kolem Cuky a Luky. Absurdní humor těží z archetypů, které je možné vidět kdekoliv a nejen na Slovensku. Vypráví o historii přátelství oněch dvou ženských karikatur. Dámy Polnišová a Šebová jakožto autorky velmi dobře pochopily, že film funguje na základě jiných pravidel než televizní skeče. Afekt svých postav ve filmu zmírnily a vytvořily příběh, který neztratil na síle absurdního humoru, jenž k Cuky a Luky patří.

Cuky Luky film (foto Mirius FD)

Cuky Luky film vypráví o Crazy Cuky (Petra Polnišová) jako začínající nadějné blogerce, která ráda vloguje o životě celebrit. Miluje jídlo a její styl odpovídá možnostem její peněženky. Luky (Zuzana Šebová) je naopak znuděná vyfintěná slečinka, které bylo před mnoha lety vstupenkou do světa showbyznysu vítězství v Miss Slovensko. Mezi tamější smetánkou se chce udržet i dál. Touží po lásce Milo Hurbana (Lukáš Latinák). Není ovšem sama. Stejnou touhu má ještě i Renáta Štrausová (Diana Mórová). Ta je úhlavní sokyní Luky jak v osobním, tak i profesním životě. Nakonec je Luky díky situaci donucena vyrobit z Cuky ženu na úrovni a současně doufat, že tím zaujme a získá náklonost Muže roku a ředitele soutěže krásy Hurbana.

Není to trapné, je to zábavné

Do celovečerního filmu se humor povedlo dobře nadávkovat. Bavila jsem se. Našly se dva, tři momenty, kdy jsou gagy trochu delší než je potřeba. Ale ani jednou děj k mojí velké radosti nezklouzne do trapnosti, což je u crazy komedie vždycky největší strašák. Jasně, asi bych mohla hledat chyby, ale mně se vlastně ani nechce. Kritizovat je totiž vždycky nesmírně jednoduché. Je to celkem vzato dílo, které vůbec není marné. Dámy herečky se bezvadně doplňují, jedna na druhou velmi dobře reaguje. Navíc ženské komické dvojice jsou všeobecně ve světě nedostatkovým zbožím. A jakožto příslušnice ženského pohlaví zvedám palec za jejich nápady, břitký humor, odvahu a nadhled. Pro mě osobně ve filmu nenastává žádné trapno. Regulérní a k mojí radosti střelený příběh má hlavu a patu.

  • Režie - 60%
    60
  • Kamera - 55%
    55
  • Scénář - 55%
    55
  • Herci - 70%
    70

Cuky Luky film (2017)

Moje osobní očekávání film naplnil. Pobavil mě. Několikrát jsem se na plné kolo rozesmála. Polnišová a Šebová mají velmi dobrý pozorovací talent a ten dovedou dobře uplatnit, jde-li o konzumní společnost a VIP svět. Dívám-li se na film jako na nenáročnou oddychovou záležitost, pak je účel splněn a srovnám-li to s mnohými českými pokusy o parodii, pak Cuky a Luky film vítězí.
A na závěr můj skromný vzkaz děvčatům: „Drahá Cuky a Luky, vaše posolstvo absolutne chápem. Budem sa ho snažit šíriť do všetkých svetových strán! Lebo je to brutálne treba...Však vieme, nie - Schnitzel je smrrrrrť!„

60 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Mirius FD

Cuky Luky Film
Komedie
Slovensko, 2017, 112 min
Premiéra: 18. 5. 2017 Mirius FD

Režie: Karel Janák
Scénář: Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Zuzana Marianková
Kamera: Tomáš Juríček
Hrají: Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Diana Mórová, Lukáš Latinák, Zuzana Porubjaková, Števo Martinovič, Roman Pomajbo, Marián Čekovský, Lucie Bílá, Daniel Dangl, Eva Kramerová, Viktor Vincze, Jozef Vajda, Štefan Skrúcaný, Michal Kubovčík, Emma Drobná, Barbora Švidraňová

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.