Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE VIDĚLI NOVÝ TRAILER DEADPOOL & WOLVERINE? Pokud vám unikl, pusťte si ho tady.

Zemřel Roger Moore, byl sedmkrát Bondem a stín agenta už nikdy nepřekročil

Kromě Seana Conneryho patřil Roger Moore rozhodně k nejviditelnějším představitelům Jamese Bonda. Naposledy si ho zahrál v roce 1985 a dá se říci, že nic důležitějšího pak už nikdy nenatočil. Slavný herec nyní podlehl rakovině. Agenta 007 si zahrál celkem sedmkrát.

Prvním film ve kterém se objevil byl příběh situovaný do Karibiku. Žít a nechat zemřít (1973) byl opět velmi úspěšný film a potvrdil fakt, který platí dodnes. Úspěch bondovských adaptací spočívá v tom, že postava Jamese Bonda je větší hvězdou než herec, který ho hraje. Ve filmu se tehdy jako Bond girl objevila Jane Seymour, kterou dnes známe jako seriálovou Doktorku Quinnovou.

Žít a nechat zemřít (1973)

O rok později následoval Muž se zlatou zbraní (1974). Původně se s tímto filmem počítalo v roce 1968 jako pokračováním filmu Žiješ jenom dvakrát. Jeho natáčení se předběžně naplánovalo v Kambodži. V roce 1967 ale vypukla občanská válka a film skončil na šest let v šuplíku.

Roger Moore a Maud Adams ve filmu Chobotnička (1983)

V roce 1977 následuje sníme Špion, který mě miloval. Desátá bondovka se začala připravovat v roce 1975, byl to také první film, který produkoval Albert R. Broccoli sám. Jeho dosavadní společník Harry Saltzman se zadlužil a prodal svůj podíl United Artists. Špion, který mě miloval měl kasovní úspěch, což udělalo producentům radost. Do té doby se totiž jednalo o jednoznačně nejdražší bondovku vůbec.

Špion, který mě miloval (1977)

Špion, který mě miloval (1977)

O dva roky později vešel do kin Roger Moore ve filmu Jen pro tvé oči (1981). Producenti tentokrát vrátili Bonda zpátky na zem a blíže k Flemmingově pojetí postavy.
Třináctá bondovka v řadě se jmenuje Chobotnička (1983) a vznikla podle nového autora bondovek George MacDonalda Frasera, autora románů o Flashmanovi.

Vyhlídka na vraždu (1985) znamenala konec 12 ti let Rogera Moora v roli nesmrtelného agenta. Poslední film s ním definuje směs humoru a akčnosti. Moorovo angažmá znamenalo pro agenta 007 zástupy nových fanoušků a upevnění Bonda jako kultovní postavy. O dva roky později přišel další Bond v řadě, Timothy Dalton.

Roger Moore zemřel v nedožitých devadesátinách. Hercovo úmrtí potvrdila jeho rodina, herec se léčil ve Švýcarsku.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast