Karlovarský festival odtajnil další hosty – dorazí Uma Thurman a Jeremy Renner

52. ročník karlovarského festivalu dnes ústy prezidenta Jiřího Bartošky odtajnil další hosty letošního ročníku. Kromě už dříve oznámeného Caseyho Afflecka přijede i herečka a producentka Uma Thurman. Na začátku festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu. Na závěr si cenu přijede převzít Jeremy Renner, kterého známe především z marveláckých komiksovek jako představitele Hawkeye.

Uma Thurman – foto: archiv

Herečka Uma Thurman se narodila v roce 1970 v americkém Bostonu. Na plátnech kin debutovala v roce 1988. Je držitelkou Zlatého glóbu za televizní snímek Duševní slepota a má oscarovou nominaci za kultovní film Pulp Fiction.
Jeremy Renner je o rok mladší a na kontě má nespočet úspěšných akčních filmů a dvě nominace na Oscara. Objevuje se pravidelně i v oceňovaných artových snímcích, ale diváci ho znají především z filmových adaptací marvelovských komiksů nebo série Mission Impossible. Nejnověji také ztvárnil jednu z hlavních rolí v oceňovaném sci-fi Příchozí, který bude zároveň letošním zakončovacím filmem festivalu.

Zahajovacím filmem bude chytrá romantická komedie Pěkně blbě, která vypráví skutečný příběh populárního amerického komika, který ve filmu hraje sám sebe, a stala se na festivalu Sundance diváckým hitem.

V hlavní porotě zasednou německá herečka scenáristka Anna Brüggemann, americká střihačka Sarah Flack, kolumbijský režisér Ciro Guerra, uznávaný producent a držitel Zlatého globu Michel Merkt, slovenský scenárista, producent a festivalový organizátor Štefan Uhrík.
Porota Na východ od západu má také zajímavé členy: novináře a filmaře Evroma Ersoye z Istanbulu, distributorku Cosimu Finkbeiner, gruzínskou režisérku a scenáristku Rusudan Glurjidze, běloruského festivalového organizátora Igora Soukmanova či českou producentku Karlu Stojákovu, která má na kontě filmy jako je Restart či Normal.

Letošní vizuál karlovarského festivalu

Do Varů letos dorazí také Trudie Styler. Herečka, režisérka, producentka a také manželka Stinga založila Rainforest Foundation. Produkovala snímek American Honey a na letošním Berlinale se promítal její celovečerní režijní debut Obludárium. Svůj nový film Fortunata uvede ve Varech italská herečka Jasmine Trinca.

Bohatá je jako vždycky také industry sekce. Rozšiřuje se spolupráce s významnými světovými filmovými periodiky jako je Variety, Hollywood Reporter, Screen a Wrap. Přijede i spousta zajímavých filmových novinářů jako třeba Leonard Maltin.

Letošní oceněné filmy budou ve Varech ke zhlédnutí o zakončovacím víkendu. Zároveň se trojice filmů v distribučním labelu KVIFF Distribution vydá do kin hned po festivalu. Samostatně budou snímky Pěkně blbě, Dvojitý milenec a Axolotl Overkill v kinech uvedeny i v běžné distrubici.

-red-

vlastní zpráva