Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

MFF KV 2017 | Svět podle Daliborka představuje trailer – soutěží ve Varech

V soutěži dokumentů se letos dočkáme i české účasti. Projekt Víta Klusáka Svět podle Daliborka představuje upoutávku a plakát. Do kin půjde hned po festivalu, 13. července .
Ve Velkém sále na MFF Karlovy Vary bude mít snímek slavnostní premiéru. 
Stylizovaný portrét takového normálního českého neonacisty je velmi zralé a zároveň radikální dílo, svého druhu dokumentární tragikomedie, kterou osobně považuji za jeden z vrcholů letošní tuzemské produkce,“ řekl na adresu snímku umělecký ředitel MFF Karlovy Vary, Karel Och.

 

Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je neonacista. Ještě před aktuální vlnou youtuberů se jeho domácí video s vystřelovacím obuškem stalo na českém internetu hitem. Právě tehdy ho objevil Vít Klusák a rozhodl se o něm natočit dokument. „Holohlavý muž se ve videu oháněl vystřelovacím obuškem, působil znepokojivě, dojemně i komicky, chvíli jsem byl přesvědčený, že je to herec. Ukázalo se ale, že není,“ vypráví Klusák o úplném začátku a nápadu na film, který se nyní chystá do kin.

Svět podle Daliborka (foto: Bontonfilm)

Podle režiséra Víta Klusáka by ale vyznění filmu nemělo sklouznout k pouhému posměchu, film má silně mrazivé tóny a ambici ukázat na mnohem širší problém společnosti. „Náš film není portrét jen jednoho “nazi-šílence”, film ukazuje, že s nenávistnými postoji souhlasí jeho kolegové, spolužáci, kamarádi i nejbližší. Naší neskromnou ambicí je skrze Dalibora nahlédnout do hlav a srdcí tisíců lidí, kteří svůj světonázor podřídili nenávistnému strachu z jinakosti. Ukázat, z jakého podhoubí se rodí novodobá vlna rasismu a nesnášenlivosti,“ říká ke svému filmu Vít Klusák.

  • Neděle 2.7. | 22:30 Velký sál
    Pondělí 3.7. |  11:30 Kino Drahomíra

-red-
zdroj: Bontonfilm © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast