Recenze | Wonder Woman je nejlepší DC komiksovka posledních let

DC Comics filmové univerzum zatím nemělo u fanoušků ani kritiků moc na růžích ustláno. Krom Muže z oceli schytaly následné filmy spíš kritiku. Ale zdá se, že Gal Gadot v roli Wonder Woman byla konečně trefou do černého. Ačkoliv by se to určitě hlavounům z DC a Warnerům moc nelíbilo, konečně to začíná chytat odlehčený feeling marvelovského střihu. Kritici i fanoušci filmům vyčítali především potřebu tvůrců brát všechno šíleně vážně.

Wonder Woman (foto: Vertical Entert.)

To nejlepší z DC

Nejvíc to schytal Batman v Superman. Hodnocení filmu je dlouhodobě spíš negativní. Zraky všech fanoušků se upínají k chystané Lize spravedlnosti, která na první pohled supluje marvelovské Avengers. Ale zpátky k sólovce Wonder Woman. Gal Gadot v roli Wonder Woman je v tuto chvíli to úplně nejlepší, co studio na filmová plátna dosud vyslalo. Velkou devizou povedené komiksárny je herečka v hlavní roli. Krásná a extrémně charismatická.

Úspěch režisérky

Režisérce se podařilo perfektně propojit zdánlivě nepropojitelné. Svět mytologický s historickým dramatem a komedií. Komediální linka minulým filmům chyběla opravdu citelně. Je s podivem že se tohle všechno podařilo ženě – režisérce Patty Jenkins (Zrůda) a ne Zacku Snyderovi, který byl dosud alfou a omegou téměř všeho v realizaci DCEU.

Wonder Woman (foto: Vertical Entert.)

A není to jen Gal Gadot, která je v titulní roli naprosto dokonalá. Skvěle jí sekunduje i Chris Pine v roli Stevea Trevora. Ale skvěle vybraný cast je jedna věc. Bez dobrého scenáře by to nemohlo fungovat. A tady je sakra dobrý! Je to vidět především na postavě samotné Wonder Woman. Její zpočátku naivní náhled na “skutečný svět” se postupně mění a stejně tak se formuje i její filmový charakter. Není to ale jen o formování hlavní postavy. Film nabízí dostatek neočekávaných zvratů, dobře profilované záporáky i jedno větší překvapení.

Návrat skutečných hrdinů

Navíc je tu ještě jeden důležitý aspekt tohoto moderního zpracování. Návrat ke komiksům jako takovým. Wonder Woman je tu vylíčena jako opravdu spravedlivá a čestná superhrdinka. Člověk, který má být vzorem a kterého si fanoušci mohou vážit a vzhlížet k němu. Původně totiž kladní hrdinové v komiksech, obzvlášť ve válečné době svým čtenářům v tomto ohledu sloužili jako životní vzor i podpora v těžkých časech. A tady to funguje i s ohledem na samotný děj snímku.
Vizuál filmu není tak temný, jak jsme byli zvyklí v předchozích filmech DCEU. Akce je skvělá, žádný digitální balast se tu nekoná. Výborně vše doplňuje chytlavá hudba se zapamatovatelným motivem.
  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 90%
    90
  • Vizuál, kamera - 85%
    85

Wonder Woman (2017)

Sólovka ženské superhrdinky ze stáje DC je velkým překvapením. Od začátku do konce výborně funguje, učí se z funkcionalit konkurenčního univerza a zároveň posiluje klasické postupy, které jsme milovali u původních supermanovských filmů. Wonder Woman s tváří Gal Gadot je jednou z nejzapamatovatelnějších hrdinek moderní doby. Tleskáme!

90 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entert. © 2017
Wonder Woman
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 141 min
Premiéra: 1. 6. 2017 Vertical Entert.

Režie: Patty Jenkins
Předloha: William Moulton Marston (komiks)
Scénář: Allan Heinberg
Kamera: Matthew Jensen
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrají: Gal Gadot, Robin Wright, Chris Pine, Connie Nielsen, David Thewlis, Elena Anaya, Danny Huston, Lucy Davis, Ewen Bremner, Saïd Taghmaoui, Lisa Loven Kongsli, Mayling Ng, Miroslav Zaruba, Mick Slaney, Doutzen Kroes, Eleanor Matsuura, Samantha Jo, Florence Kasumba, Zack Snyder

  1. […] finančně uspokojivý. Za první velký hit se dá ale každopádně považovat velmi zdařilá Wonder Woman. Film neměl jen skvělou návštěvnost ale i dobré kritiky. Aquaman, na kterého se dnes […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.