Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Svěrákova novinka odhalila plakát – novináři dnes viděli ukázky z filmu (video)

Režisér Jan Svěrák dokončil svou očekávanou novinku Po strništi bos už v květnu. Do premiéry, která se uskuteční 17. srpna, je k uvedení filmu potřeba připravit ještě hodně věcí. Jednou z nich jsou filmové plakáty. Režisérův cíl byl, stejně jako u Kolji a Vratných lahví, upoutat diváky originálním a jednoduchým vizuálem, který by vystihoval atmosféru filmu. Alois Grec, malý hrdina Svěrákova posledního filmu, se stal také trpělivým hrdinou při focení filmových plakátů. Fotograf Ondřej Pýcha a výtvarní grafici Lukáš Fišárek a Jiří Karásek, se snažili zachytit tu jiskru a přirozenost, kterou Alois projevoval po celou dobu natáčení. Podívejte se na video z focení plakátu i jednu z prvních ukázek, kterou dnes v Praze viděli novináři.

Výsledné plakáty uvidíte již brzy v kinech i v rámci reklamní kampaně, která bude uvedení filmu provázet. Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Diváci také uvidí například Jana Třísku, Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou, Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka.

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

„Tohle je film o hrdinství a odvaze. O odvaze, kterou malý kluk hledá v tatínkovi i v sobě a snaží se nebýt zbabělec,“ vysvětlil Jan Svěrák. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ řekl oscarový režisér.

Film vejde do českých kin 17. srpna v distribuci společnosti Bioscop.

  • připravujeme video z odhalení plakátu a rozhovorem s tvůrci

-red-
foto/video: Bioscop, Biograf Jan Svěrák © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast