Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cukrář uchvátil ve Varech diváky – aplaudovali tvůrcům ve stoje

Ti diváci, kteří mohli v úterý odpoledne sedět na světové premiéře filmu Cukrář (The Cakemaker), si nepochybně odnesli nezapomenutelný zážitek a mnoho spontánních emocí. Ty následovaly hned s prvními závěrečnými titulky snímku. Ještě přímo v sále vyvrcholily spontánním aplausem ve stoje, jakým Velký sál Thermalu neožívá příliš často. Karel Och k snímku před samotnou projekcí řekl, že se na něm při výběru s kolegy shodli jak zástupci z řad vyměklých rodičů, tak i mladých intelektuálů. Na pódiu se objevila velmi početná filmařská delegace zahrnující kromě izraelského režiséra a scénáristy Ofir Raul Graizera i hlavní dva představitele snímku. Těmi jsou mladý německý herec Tim Kalkhof a francouzsko-izraelská herečka Sarah Adler.

Cukrář (foto: KVIFF)

Snímek vypráví o cukráři z Berlína, kterého v jeho podniku čas od času navštěvuje jistý zákazník z Jeruzaléma. Ten do města přijíždí pracovně a nejsou to jen skvělé dezerty, které ho v cukrárně tolik zajímají. Při jedné z návštěv se Oren sblíží s cukrářem Thomasem a při každé další návštěvě Berlína tráví čas společně. Milostný poměr nabírá na intenzitě. Oren ale nešťastnou náhodou zemře doma v Izraeli a Thomas se to zprostředkovaně dozví. Po nějaké době se rozhodne pro cestu po stopách Orenovy manželky Anat a jejich jediného syna, které zná z milencova vyprávění. Anat vlastní v Jeruzalémě malou košer kavárnu. Vytížená a nic netušící Anat nabídne Thomasovi po jeho několika návštěvách práci v podobě výpomoci v kuchyni. Po čase začne Thomas pro kavárnu péct nejrůznější dobroty a kavárna se stane vyhlášenou právě díky Thomasově cukrářskému umu. Anat ale nemiluje jenom Thomasovu cukrařinu. Zároveň ale přichází čas, kdy v sobě najde odvahu odhalit některé tušené skutečnosti ohledně pracovních cest zesnulého manžela…

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jemné subtilní melodrama[/pullquote]První celovečerní snímek izraelského režiséra dokáže svým uměním postupně odhalovat bolavou minulost a nabízí divákovi možnost vnímat jemné nuance lásky v rámci neohraničené sexuální orientace. Cukrář coby jemné subtilní melodrama bravurně vypráví příběh o životních náhodách, údělech a vášni nejen mezi milenci. Je i o vášni gastronomické, která dovede tvořit mosty mezi kulturami. Herecké umění obou dvou hlavních představitelů je tu podmanivě jednoduché, čisté a přirozené. Diváka nechává dýchat společně se svými hrdiny a navíc dociluje přirozené jednoty, při které nehrozí, že by některá z postav mohla být považována za oběť někoho jiného.

  • 85%
    Režie - 85%
  • 90%
    Scenář - 90%
  • 100%
    Herci - 100%
  • 80%
    Kamera - 80%
90%

Cukrář (2017)

Soutěžní snímek Cukrář patří k tomu nejlepšímu, co je letos ve Varech k vidění. Jednoduchá, ale přesná filmařina založená na dotaženém scenáři a skvělému výběru hlavních představitelů. Diváci to ocenili.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary / Totalfilm.cz

Cukrář
The Cakemaker
Drama
Izrael / Německo, 2017, 104 min

Režie: Ofir Raul Graizer
Scénář: Ofir Raul Graizer
Kamera: Omri Aloni
Hudba: Dominique Charpentier
Hrají: Sarah Adler, Tim Kalkhof, Zohar Strauss, Stephanie Stremler

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast