Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Je to opravdu festivalový Přízrak

Jedním z filmů, na které diváky karlovarského festivalu lákal Karel Och a Kryštof Mucha, je snímek A Ghost Story (Přízrak) amerického režiséra Davida Loweryho. Ten na KVIFF zavítal poprvé před čtyřmi roky se svým filmem Ain´t Them Bodies Saints, ve kterém si zahrál Casey Affleck s Rooney Mara. A stejnou dvojici si vybral i pro svůj Přízrak. Scénář k němu prý napsal nas vé poměry nesmírně rychle.

Snímek je na festivalu uveden v sekci Zvláštní uvedení a není pro něj lepšího místa než právě toto. Příběh, který je pro své tvůrce velice osobní se dotýká témat jako jsou láska, čas, smíření, ztráta a dalších daleko převyšujících lidské bytí. Film je natočen ve formátu 4:3 a nese v sobě mnoho citlivosti, určité lásky k nostalgii a hlavně uvědomění si konečnosti, která přichází zcela nečekaně a neptá se, zda je člověk připraven.

Podmanivá meditace snímku je plná symboliky, kterou bereme jako samozřejmost v každodenním životě. Duch, který nás snímkem provází, zde zastupuje víc než jen ztracenou milovanou bytost. Je to obraz něčeho, co přetrvává věky jako genius loci v místech, kterými jsme se mihli v rámci trvání celého universa.

Atmosféra snímku nechává diváka ponořit se hluboko do vlastních zákoutí duše a dlouhé záběry, kde se děje mnoho věcí pod povrchem, jsou bravurně podtrženy téměř žádnými dialogy. Jeden krátký najdeme na začátku. Ale tu pravou bouři v myslích a srdcích přinese až ten, který zazní asi ve dvou třetinách snímku.

Když Casey Affleck mluvil o Přízraku včera na tiskové konferenci, zmínil herecké schopnosti Rooney Mara. Mluvil o její schopnosti hrát expresivně a přitom zachovávat tajemství. Měl pravdu. Oba jsou toho schopni.

Přízrak (foto: A24)

Snad jedinou potíž jsem měla ve snímku, a to se samotným duchem. Je v něm archetypálně zpodobněn někým pod velkým bílým prostěradlem. (Někdy pod ním prý byl i sám Casey Affleck.) Dvě vystřižené díry v místech očí na mě ze začátku působily nechtěně komicky. Naštěstí síla děje mi na to dala rychle zapomenout. A i když Lowery ve svém filmu používá některé principy duchařských snímků, není to ve výsledku tolik podstatné. Kinematograficky je tohle dílo ale velká radost.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 75%
    Kamera - 75%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 90%
    Vizuál - 90%
85%

Přízrak (USA, 2017)

O snímku Přízrak, drazí diváci, nečekejte ani kapku mainstreamu. Je to čisté indie, které zamávalo s letošním Sundance a stejně tak může nechat silnou stopu i ve vás – pokud tedy budete chtít a uděláte si čas na rozjímání.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: A24
trailer: Totalfilm.cz

Přízrak
A Ghost Story
Velká Británie A Ghost Story
Drama
USA, 2017, 87 min

Režie: David Lowery
Scénář: David Lowery
Kamera: Andrew Droz Palermo
Hudba: Daniel Hart
Hrají: Rooney Mara, Casey Affleck, Will Oldham, Augustine Frizzell

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast