Svěráci ve Varech představili svůj nový film – do kin půjde v srpnu

Nový snímek završující tetralogii pánů Svěráků s názvem Po strništi bos sice diváci na karlovarském festivalu vidět nemůžou, přestože už je pár týdnů hotový. Dnes odpoledne se ale mohli v Domě České televize setkat s jeho tvůrci i herci. Setkání se zúčastnili Jan a Zdeněk Svěrákovi, představitelka maminky Tereza Voříšková, tatínek Souček, kterého hraje Ondřej Vetchý a Petra Špalková. Tu ve filmu diváci uvidí v roli Součkovy sestry.

Petra Špalková, Tereza Voříšková, Ondřej Vetchý, Jan Svěrák a Zdeněk Svěrák v Domě ČT na MFF KV

Součástí debaty byla i netradiční propagační akce. Hejno hus, které si tvůrci nechali dovézt od místní chovatelky na trávník hned vedle Domu České televize. Vzbudili tím nemalý zájem návštěvníků a vy se můžete na sestřih akce spolu s rozhovory s tvůrci podívat na našem videu.

Zdeněk Svěrák se obával, že diskuze s diváky bude váznout, protože film vlastně doposud nikdo neviděl. To se nestalo. Po představení filmového traileru, jednotlivých rolích a mnoha historkách spojených s natáčením ve Slavonicích, následovaly otázky z řad diváků, které zajímal třeba i rozpočet filmu. Tereza Voříšková komentovala sbližování s malým Lojzíkem, kterému ve filmu hraje maminku. Věnovala mu před natáčením asi tři měsíce a stálo ji to prý mnoho zmrzlin, lízátek a výletů.

Představitel tatínka Zdeňka Svěráka Ondřej Vetchý k filmu řekl: „Chci, aby diváci, až na tenhle film půjdou, neočekávali nic, co by mohlo změnit svět… Síla snímku je v jeho obyčejnosti. Měl by nás všechny pohladit, ne šokovat.“ Po strništi bos je podle něj film v nejlepším smyslu slova obyčejný a tím je právě hezký, milý a emocionální.

Na snímek Po strništi bos se diváci mohou těšit od 17. srpna, kdy vstupuje do českých kin.

-red-
foto/video: Totalfilm, Bioscop © 2017