Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve Varech se promítá soutěžní Křižáček – není pro každého

Jedni film Václava Kadrnky Křižáček chválí pro jeho nekopromisní formu, druzí mu nemůžou přijít na jméno a vyčítají mu vyprázdněnost. Jak je to doopravdy budou moci posoudit diváci dnes večer ve Velkém sále. Snímek tam bude mít v rámci Hlavní soutěže světovou premiéru. 

Křižáček (foto: KVIFF)

Kadrnkovu novinku inspirovala báseň Jaroslava Vrchlického. Poéma o otci hledajícím svého malého syna na pozadí dětské křížové výpravy přitom není známá. „Objevil jsem ji během rešerší na svůj příští film. Napsal ji na sklonku života, v krizi, vyšla jen jednou. Jejím tématem je otcovství, cesta za ztraceným synem, kterého otec nemůže dohnat,“ objasnil Kadrnka.

Tvůrce známý svým ceněným debutem Osmdesát dopisů se rozhodl Vrchlického dílo vyprávět skoro beze slov, hlavně s pomocí filmového obrazu. „Báseň je rozsáhlá, psaná volným veršem a bohatým jazykem. Její významy jsme museli destilovat,“ uvedl Kadrnka s tím, že ze štábu si poému přečetl jen ten, kdo chtěl.

Křižáček (foto: CinemArt)

Představitel hlavní role Karel Roden na tiskové konferenci uvedl, jak málo filmů takového typu vzniká, nebo jak se při hraní otce snažil ubrat na hereckém výrazu. „Asi tam zůstalo pár zbytečností z mé strany. Herec je zvyklý stále něco sdělovat, ale v životě člověk nemusí pořád něco vyjadřovat, zvlášť pokud je sám.“

  • Připravujeme videorozhovor s režisérem

-red-
foto/video: CinemArt, Totalfilm, Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast