Na podzim se chystá další Be2Can – ozdobí ho kompletní Sorrentinova retrospektiva

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film Ildikó Enyedi O těle a duši, který si z Berlína odnesl Zlatého medvěda a držitele benátského Zlatého lva Ta, která odešla filipínského režiséra Lava Diaze. Objeví se i hvězdně obsazené snímky Zabití posvátného jelena s Nicole Kidman a Colinem Farrellem v hlavních rolích a film s Joaquinem Phoenixem Nikdys nebyl. Ozdobou letošního Be2Can bude první česká kompletní retrospektiva filmů Paola Sorrentina. Přehlídka se uskuteční od 4. – 10. října v pražských kinech Lucerna, Evald a Světozor, od 12. – 18. října v Plzni, Olomouci, Ostravě a Zlíně.


Filmová událost podzimu slibuje silné zážitky, představí se totiž celkem 12 soutěžních snímků z prestižních festivalů. Letos opět uvádíme jako jediný festival v ČR všechny tři vítěze Benátek, Berlína a Cannes pohromadě. Nesmírně nás těší jejich inspirativní různorodost. Jeden z nejpozoruhodnějších režisérů na festivalovém okruhu Lav Diaz loni opanoval Benátky s pronikavou studií současné filipínské společnosti Ta, která odešla. Maďarská filmařka Ildikó Enyedi dobyla Berlín netuctovou a nebývale působivou romancí O těle a duši. Cannes zase ocenilo tematicky bohatou a myšlenkově podvratnou konceptuální komedii Čtverec Rubena Östlunda,” prozradil umělecký ředitel Vít Schmarc.

Kromě vítězných snímků se objeví i další oceněné filmy. Poprvé tak diváci uvidí film francouzského režiséra a scénáristy Robina Campilla 120 BPM, který na festivalu v Cannes vzbudil velký rozruch. Tíživé drama Nemilovaní ruského režiséra Andreje Zvjaginceva, v jehož centru pozornosti stojí rozvádějící se manželský pár a jejich syn, který se stává obětí rozpadajícího se vztahu. Cenu za scénář z Cannes 2017 si odnesly hned dva snímky, thriller Lynne Ramsey Nikdys nebyl, ve kterém exceluje Joaquin Phoenix a horor Zabití posvátného jelena nejznámějšího představitele podivné řecké vlny Jorgose Lanthimose s Nicole Kidman a Colinem Farrellem v hlavních rolích.

Zabití posvátného jelena (foto: Film Europe)

V nabitém programu se objeví i snímek Krotká běloruského solitéra Sergeje Loznici, který vznikl podle předlohy povídky Fjodora Dostojevského. Drama Valesky Grisebach Western o obyčejných lidech, střetu jejich kultur a schopnosti porozumět bezeslov. Asi nejextravagantnější kousek z letošního Be2Can je Dumontův muzikál Janička, ve kterém režisér nechává zpívat osmiletou Janu z Arku o tom, jak nemožné je dále snášet násilí páchané na francouzské půdě Angličany během stoleté války.

Be2Can Distribution, která je organizátorem pečlivě kurátorované přehlídky, uvede nejen své tituly, ale i filmy dalších distribučních společností Artcam a Aerofilms. LGBT drama Sebastiána Lelio Fantastická žena (Artcam) a dechberoucí drama Fatiha Akina Odnikud (Aerofilms) s vynikající Diane Kruger, která si za roli ženy toužící po pomstě a spravedlnosti zároveň, odnesla cenu pro nejlepší herečku Cannes 2017.

Božský Sorrentino, tak je pojmenovaná historicky první česká kompletní retrospektiva Paola Sorrentina, která obohatí program Be2Can. Nabídne komplexní pohled na tvorbu režiséra a vzdá tak hold největšímu současnému italskému filmaři. Formální virtuóz Sorrentino je typ režiséra-vizionáře, který je jedněmi oslavován jako objevitel skutečné životní esence a krásy, a druhými zpochybňován coby sebestředný manýrista často zaměňující hloubku za velikášství a povrchní úžas. Historicky první česká kompletní retrospektiva dosavadního Sorrentinova díla by v sedmi zastaveních ráda celou problematiku ještě prohloubila a nabídla dosud nejucelenější pohled na tvorbu,říká druhý z uměleckých ředitelů Be2Can Aleš Stuchlý.

Hlavní vizuál čtvrtého ročníku reprezentuje klíčová postava podivínského teenegera z filmu Zabití posvátného jelena, kterou ztvárnil irský herec a vycházející hvězda, Barry Keoghan. “Be2Can rádo představuje neokoukané tváře, které se ve světě filmu zaručeně proslaví,” poznamenal výkonný ředitel přehlídky Jan Hladonik. Autorem grafiky je stejně jako v předchozích letech Matěj Špánik.

Be2Can se neomezuje na pouhé uvádění filmu, jejím cílem je kritická selekce a diskuze nejen o filmech samotných, ale i o festivalech a jejich dramaturgii. Tato i jiná témata se budou otvírat v rámci doprovodného programu. Kompletní i doprovodný program bude uveřejněn začátkem září. Více informací najdete na www.be2can.eu.

-red-
zdroj: A. Brabcová, FE

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.