Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Teď to zkazila kamera! – podívejte se na zkažené záběry ze Svěrákovy novinky

Teď to zkazila kamera! – suše poznamená jeden z dětských herců filmu Po strništi bos ve videu z natáčení. Nejnovější přírůstek do rodiny filmů Jana a Zdeňka Svěrákových se natáčel převážně ve Slavonicích, kde ho už diváci viděli na exkluzivní předpremiéře. Do kin se příběh inspirovaný dětstvím Zdeňka Svěráka chystá už příští čtvrtek 17. srpna. Podívejte se, jak se klukům točilo v doupěti. Je evidentní, že se i pod rukama těch největších profesionálů může občas i něco hroutit.

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Otázka pro Jana Svěráka[/pullquote]Hlavní roli hraje malý Alois Grec. Jste spokojený s výběrem?
Ten chlapeček má zvláštní charisma. Dokážete se do něj vcítit a přes něj se dívat na svět. Obličej mu žije a vy máte pocit, že si něco neustále myslí. Když se ho ale zeptáte: Na co myslíš? Tak odpoví: Na nic. Ale na tom obličeji vidíte, že to uvnitř žije.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Otázka pro Zdeňka Svěráka[/pullquote]Jak vznikal scénář k filmu?
Je to asi čtrnáct let, co mě Honza požádal, abych zavzpomínal písemně na dobu protektorátu. Pak si to přečetl a říká – no to je materiál, ale vůbec to nemá klenbu, musíme z toho udělat příběh. A já to nedokázal. Tak jsem to nechal deset let u ledu. Potom jsem si to znovu přečetl a už mi to připadalo, jako kdyby to napsal někdo jiný, už jsem to mohl poupravit. Nadělal jsem tam dost změn ku prospěchu příběhu, takže už to pak nějaký oblouk mělo.

-red-
zdroj: Bioscop, Biograf Jan Svěrák © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast