Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Paddington 2 pohladí po duši celou rodinu

Málokdy novinář zažije takovou bezprostřednost a přímou interakci s divákem, jako když spojí distributor novinářskou projekci se slavnostní premiérou pro děti. Tentokrát jsem seděl za chlapečkem, který film celou dobu roztomile komentoval a dával tak nové podněty mým poznámkám. Jeho věta, kterou reagoval na úvod distributora: „No to jsem zvědav, jestli se nám to bude líbít,“ dokonale pobavila celý sál. Chlapeček odcházel spokojený. A troufám si tvrdit, že s ním celý sál, včetně mě.

Paddington (foto: Vertical Entertainment)

Už před lety byl první film o roztomilém medvídkovi z nejtemnějšího Peru velmi příjemným překvapením. Na svědomí ho měl producent Harryho Pottera David Hayman a režisér Paul King, který drží ruku i nad pokračováním. Příběh spisovatele Michaela Bonda tvůrci přetavili do filmové podoby více než zdařile. A především mu propůjčili ono kouzlo, které provázelo předlohu i její český překlad.
Pokračování vrací na plátno všechny známé hrdiny, včetně nesnášenlivého souseda. Nicole Kidman střídá v roli hlavního padoucha neméně slavný Hugh Grant.

Malý Paddington už se v rodině Brownových dokonale zabydlel a momentálně myslí na narozeniny svojí tety, která stále bydlí v nejtemnějším Peru a touží se podívat do Anglie. V antikvariátu objeví unikátní leporelo Londýna a touží ho tetě pořídit. Je ale šíleně drahé a tak se Paddington musí snažit peníze na dárek vydělat.
O existenci unikátního leporela se od bezelstného Paddingtona dozví bývalý herec Phoenix Buchanan (Hugh Grant) a ukradne ho. Krádež pak svalí na medvídka. Paddington se ocitá ve vězení a je na jeho londýnské rodině, aby dokázala medvídkovu nevinu.

Paddington (foto: Vertical Entertainment)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zachované kouzlo[/pullquote]Hugh Grant úspěšně pokračuje ve skvěle nastavené zlodušské kreaci Nicole Kidman. Absurdní zločinec a dokonalý mistr převleků dodává novému Paddingtonovu vyprávění švih.
Druhý díl Paddingtona si podržel základní devizu prvního dílu. Londýn zobrazuje jako kouzelné město, které obývají skvěle prokreslení hrdinové, jejichž vizualita, chování a dialogy se dají směle srovnat se skvělou popisností a laskavostí původní knižní předlohy Michaela Bonda.

Paddington (foto: Vertical Entertainment)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nádherný vizuál[/pullquote]Takhle napsaný scénář je pro herce odměnou a tak nechci tentokrát chválit výkony. S obsahem se tentokrát víc než snoubí vizuální nádhera filmu. Ano, skutečně, slovo nádhera je na místě. Co mne (a myslím že i děti v sále) dokonale uchvátil, byla sekvence s animovaným leporelem a mnoho dalších výtvarných nápadů. Tohle jsou přesně ty wow momenty, které se dají srovnat s genialitou jednoduchosti třeba v Harrym Potterovi (animované fotografie v Denním věštci apod.).

Ve filmu najdete i mnoho vtipů, které zůstanou dětskému divákovi skryty, ale ocení je jejich rodiče. Paddington 2 si na plakát zaslouží tolik používaný klišé nápis film pro celou rodinu. Narozdíl od některých bezduchých a infantilních animáků jím totiž skutečně je.

Jestli se v čase Adventu chystáte do kina, pokračování Paddingtona byste rozhodně neměli minout. Pro vaši náladu i vánoční naladění jiný film těžko letos udělá víc.

Paddington (foto: Vertical Entertainment)

  • 90%
    Režie - 90%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 100%
    Vizuál, triky - 100%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 80%
    Hudba - 80%
  • 80%
    Český dabing - 80%
90%

Paddington (2017)

Dvojky bývají všelijaké. Dvojka Paddingtona je skvělá. Nevím, jestli převyšuje první díl. V každém případě je na plátně vidět větší rozpočet, ale to není pro moje hodnocení rozhodující. Rozhodující byl ten pocit. Úsměv a dvě hodinky spokojeného návratu do dětských let.

Martin Staněk, Totalfilm.cz

foto/video: Vertical Entertainment © 2017

Paddington 2
Komedie / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / Francie, 2017, 103 min
Premiéra: 30. listopadu 2017 Vertical Entertainment

Režie: Paul King
Scénář: Paul King, Simon Farnaby
Kamera: Erik Wilson
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Sally Hawkins, Hugh Grant, Julie Walters, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Peter Capaldi, Hugh Bonneville, Samuel Joslin, Madeleine Harris, Kobna Holdbrook-Smith, Noah Taylor, Tom Conti, Michael Gambon, Richard Ayoade, Joanna Lumley, Jessica Hynes, Eileen Atkins, Ben Miller, Claire Keelan, Meera Syal, Sanjeev Bhaskar, Robbie Gee, Jamie Demetriou, Ricky Champ, Deepak Anand, Aaron Neil

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast