Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vánoce v ČT | Na Štědrý den Anděl Páně 2, na Boží hod Nejlepší přítel

Jakou pohádku si Česká televize přichystala na letošní Štědrý večer jsme všichni tentokrát věděli už dávno. Anděl Páně 2 se po úspěšném kinotahu (1 259 000 diváků) vydá na televizní obrazovku. A je téměř jisté, že si zopakuje svůj milionový úspěch. Štědrovečerní pohádka na ČT1 je jedním z nejsledovanějších pořadů roku a pravidelně drtí veškerou televizní konkurenci. Česká televize letos odvysílá 7 premiérových pohádkových filmů. Celkem se na obrazovce objeví na 60 pohádkových titulů a 30 klasických i premiérových filmů.

Režisér Jiří Strach prozrazuje o pokračování jedné z nejúspěšnějších pohádek: „Čekal jsem na to, až budeme mít dobrý nápad. Chtěl jsem aby ta dvojka měla stejnou DNA. Navíc čtu filmové weby a divácké reakce. A z toho mi vyšlo, že diváka na jedničce nejvíc bavil ten nebeský humor. Dvojka je postavená na buddies obou hlavních hrdinů. Ta jejich vzájemnost a špičkování je protkána celým scénářem. Celá ta léta mne napadaly katolické vtípky a vyčítal jsem si, že mne to nenapadlo u prvního dílu. A všechny tyhle fórky, které jsem si těch 11 let shromažďoval jsme se s Markem Epsteinem snažili dát do dvojky.“

Nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel bude v premiéře uvedena na První svátek vánoční. Nese poselství o tom, že víra v přátelství a schopnost nezklamat sám sebe jsou silnější než úklady samotného pekla. „Česká pohádka je svébytný žánr, který má dlouhou tradici. Scénář té naší, o jednom z podřadnějších čertů, který je vyslán na svět, aby opravil díru do pekla, napsala Lucie Konášová. Je to úplně originální příběh. Myslím, že se jí ho povedlo napsat tak, že má parametry klasiky, která by se mohla začlenit mezi pohádkové velikány,“ vysvětluje režisér Karel Janák. V hlavních rolích se představí Zdeněk Piškula a slovenská herečka Kristína Svarinská, které doplní Hana Vagnerová a Marek Adamczyk v rolích kuchařky a čerta.

Nejlepší přítel (foto: Česká televize)

Na Druhý svátek vánoční uvede Česká televize kultovní „pohádku pohádek“, Tři oříšky pro Popelku. Tu před třemi lety Česká televize digitálně vyčistila a převedla do vysokého rozlišení (psali jsme zde). A kromě toho na tři desítky dalších pohádkových příběhů v průběhu celých letošních svátků, včetně v pořadí již třetí premiérové pohádky pro sluchově hendikepované diváky, nazvanou Nejkrásnější dar.
Konec roku se tradičně ponese ve znamení zábavy. Hlavním silvestrovským programem, s názvem Velká plavba s Waldemarem, provede Martin Dejdar. Poctu výraznému zpěvákovi, Waldemaru Matuškovi, složí Eva Pilarová, Monika Absolonová, Jiří Suchý a další. Diváci nepřijdou ani o speciální vydání 168 hodin, Zázraků přírody a Všechnopárty.

První dva dny Nového roku opanuje historie. Dvojdílný snímek Marie Terezie natočila Česká televize v koprodukci s rakouskou, maďarskou a slovenskou televizí a režíroval jej hollywoodský režisér Robert Dornhelm. Minisérie mapuje životní osudy jedné z nejvýznamnějších žen habsburské monarchie. Slavnou císařovnou se stala rakouská herečka Marie-Luise Stockinger a ve Františka Štěpána Lotrinského se proměnil Vojta Kotek. (psali jsme zde)„Bylo to poprvé, co jsem dělal jeden film ve čtyřech různých jazycích, každý herec mluvil svou rodnou řečí. Nejdříve jsem si myslel, že je to nemožné, ale mýlil jsem se. Herci byli kvůli této jazykové rozmanitosti daleko více pozorní k dialogu. Takže se žádný chaos nekonal,“ popisuje režisér Robert Dornhelm, jenž má na svém filmovém kontě více než třicet filmů, nominaci na Oscara, spolupráci se Stevenem Spielbergem nebo ocenění Zlatým Glóbem.

Marie Terezie. Je možné skloubit lásku a moc? Mladá Marie Terezie si to brzy vyzkouší, poté co si prosadí svatbu s milovaným Františkem Štěpánem, zdědí po otci trůn a zjistí, že pro okolní velmoci znamená žena na trůnu pouze příležitost, jak si z oslabené říše urvat kus pro sebe.

Na obrazovce se v průběhu vánočního programu objeví i několik premiérových filmů z kinodistribuce. Mezi nimi i úspěšný Paddington, či nové zpracování Malého prince. Skvělý thriller Komorná je určen spíše pro dospělé a objeví se na ČT Art. Premiéru bude mít na obrazovce i dokument o skupině Lucie.

Na Déčku se objeví v premiéře nový loutkový večerníček. Poeticky zpracovává originální téma příběhů malého Ježíška, jeho rodičů Josefa a Marie a kamarádů Tomáše a Petra. Hlasy postavičkám propůjčili známí herci Miroslav Táborský, Lukáš Hlavica a Klára Issová, která se opět na chvíli proměnila v Panenku Marii: „Jsem ráda, že u nás pokračuje tradice poctivě dělaných večerníčků. Vždycky to byl můj velký sen stát se hlasem, který provází děti, a to, že se mi to splnilo skrze Marii, kterou jsem hrála v obou dílech Anděla Páně, to beru jako zázrak.“ Zahrádka pod hvězdami navazuje na tradici klasického českého loutkového filmu reprezentovanou Jiřím Trnkou a jeho následovníky.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Česká televize © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast