Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Daniel Radcliffe ve fyzicky nejnáročnější roli – Ztracen v džungli

Rok 2017 v českých kinech uzavírá Daniel Radcliffe. Ztvárnil skutečnou postavu Yossiho Ghinsberga, který chtěl na cestách po světě uniknout sterotypu západoevropského života. Vyrazil do Bolívie a neprobádaného amazonského pralesa. Jenže uprostřed divočiny zůstal neplánovaně sám. Bez nože, zbraně, přístřeší. A kolem něj jen zelené peklo… Podívejte se na ukázku z nejnáročnější scény celého filmu, která se natáčela v reálu.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Žádné zelené plátno[/pullquote]Nejnáročnější scény, jak pro filmový štáb, tak pro herce, byly scény na vorech. Režisér Greg McLean měl od samého začátku jasno v tom, že se nebude jednat o film, kde by se akční scény natáčely před zeleným plátnem. Vytvořit vor vypadající jako výsledek práce čtyř lidí, kteří neměli k dispozici nic kromě sekery a kusu provázku, a který by byl zároveň schopen plavby a odpovídal potřebám filmové produkce, nebylo jednoduché. První prototyp se potopil jen, co do něj kaskadéři nastoupili.

Ztracen v džungli (foto: Bontonfilm)

Pro účely natáčení jsme potřebovali loď, která by byla lehká, udržela se na hladině a snadno bychom ji z řeky vytáhli a vrátili na původní stanoviště. Dřevo bylo příliš těžké a s lodí se velmi špatně manipulovalo, takže jsme vyrobili dva vory stejného designu, ale z pěnového polystyrenu a pokryté sklolaminátem. Sklolaminátové vory jsme využili pro širší záběry, zatímco ty klasické dřevěné pro zachycení detailů. Řešení, ke kterému jsme došli, nám nakonec dokonale vyhovovalo a umožnilo nám natočit skutečné herce na skutečném voru plavící se po skutečné řece,“ vysvětluje vedoucí výpravy Matt Putland.

Klíčová scéna v sérii záběrů na voru je ta, kdy vor projíždí úzkým úsekem lemovaným vysokými strmými skalami ústícím ve vodopád. Producenti se domnívali, že se tato část filmu bude natáčet v Queenslandu a skály vytvoří za pomoci vizuálních efektů. Tedy až do onoho osudného dne během natáčení v Kolumbii.

Ztracen v džungli (foto: Bontonfilm)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]O místě natáčení rozhodla náhoda[/pullquote]„Prozkoumávali jsme řeku Rio Negro v Kolumbii, točili jiné říční scény a zoufali si, protože jsme nemohli nalézt takové místo, jaké popisuje kniha a scénář. A v tu chvíli jsem se najednou zeptal: ‘Co je tam dole?’. Kolumbijský štáb mi vysvětlil, že tam nikdo nechodí, protože tam leží ohromná skála pokrytá vodou a je to velmi nebezpečné. A já jsem hned věděl, že je to přesně to, co potřebujeme. Na místo jsme se podívali a téměř přesně odpovídalo líčení v knize.“

Mal Paso San Pedro pro producenty představovalo obrovskou výzvu. Leželo více než dva kilometry pešky od základního tábora. Kamery musely být na místo přepraveny na oslech a veškeré vybavení spuštěno na lanech do rukou dvaceti až třiceti členů štábu usazených na kluzké mokré skále nad peřejemi. Jejich bezpečnostní lana tvořila hustou pavučinu.

Jak uvádí producent Mike Gabrawy o celkovém dopadu této scény: „Nemohl být pro příběh lepší – postavy se snaží dostat do bezpečí, ale nemohou se vymanit z proudu peřejí. A přesně to jsme dokázali natočit. Byla to úžasná zkušenost a myslím, že nebezpečí je z filmu zřejmé.“

Produkce, která natáčení děje umístí do skutečného prostředí a nepoužívá zelené plátno…a která má lidi, kteří jsou ochotni se překonat, aby divákům umožnili skutečně a plně se do postav vcítit, to obdivuji,“ říká o opravdovosti scén na řece herec Joel Jackson.

„Myslím, že když se díváte na Kevina, jak z břehu křičí na Yossiho, kterého strhl vodopád, uvědomíte si, jak je to neuvěřitelně silné, zvuk té scény, hučení řeky, je v tom agresivní krása. Přesně to Yossiho, Kevina, Marcuse a Karla na džungli od samého začátku přitahovalo a filmový štáb si dal za cíl, že to pro publikum zachytí autenticky.“

Ztracen v džungli je právě v kinech.

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast