Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Komentář Oscar® nominace – Wind River zřejmě doplatil na #MeToo

Za sebou máme v pořadí už devadesáté nominace na filmovou nejprestižnější cenu, americké Oscary®. Zdá se, že po loňském ročníku, který vyvrcholil jedním z nejtrapnějších televizních momentů historie (omylem byl vyhlášen jako vítězný nesprávný film) se nás Akademie (A. M. P. A. S.) pokusila pobavit ještě před březnovým slavnostním udílením. Spolu s Andym Serkisem nominované prezentovala nejspíš dyslektická herečka Tiffany Haddish. Ta totiž jedinou kategorii nepřečetla bez přeřeků a špatné výslovnosti. Naštěstí vše zachránila doprovodná grafika a tak máme o nominovaných správný přehled.

Andy Serkis a Tiffany Haddish

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Kauza Wind River[/pullquote]Pohled je to letos zajímavý. Filmový rok 2017 byl na silné filmy poměrně bohatý. I na herecké výkony. Bohužel Akademie si jako obvykle stihla všimnout jen těch nejkřiklavějších filmařských výkonů a některé zcela nebo částečně opomenula. Nelze si nijak vysvětlit absolutní opomenutí výtečné atmosférické kriminálky Wind River. Jestli filmu s tématem „zneužití“ nakonec paradoxně zlomila vaz všudypřítomná hysterická kampaň #metoo? Těžko říct. V každém případě minimálně nominace za scénář, režii a kameru by si tento mimořádný počin určitě zasloužil. Evidentně ale hrálo svou roli v jaké produkci snímek vznikal (Weinstein Company). Nepomohlo dokonce ani distancování režiséra a Jeremyho Rennera od chlípného producenta (psali jsme zde).

Stejně tak úplně neporozumím logice některých nominací. Logan: Wolverine si vysloužil jednu šanci v kategorii Nejlepší scénář. I Logan by se skvěle vyjímal v kategorii režie a kamera. Obecně by se asi ve výčtu nominací nejlepších filmů měly objevovat tituly, které mají nomimace v těch nejdůležitějších kategoriích. A tou originální scénář bezesporu je.
Pochopitelně že není možné zahrnout do nominací 50 titulů. Ale fakt, že akademie příliš nemiluje adaptace komiksů, sci-fi a vůbec všeho co zavání pojmem blockbuster, je obecně známá věc. Titanic byl opravdu velkou výjimkou. Stejně jako je znám její poměrně zásadní příklon k politickým tématům či nepsaným (i psaným) kvótám. Jak jinak si lze vysvětlit vítězství velmi průměrného a zapomenutého Moonlightu v loňském roce?

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Přehled všech nominací zde[/pullquote]

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nejzajímavější z první trojky jsou „Billboardy“[/pullquote]Nic tak křiklavě okatého v letošním listu nominovaných nenajdeme. Tvář vody od Guillerma del Tora má nejvíc šancí. Přestože snímek v tuto chvíli budí rozporuplné reakce. Ale to není nikdy na škodu. V každém případě je to stylový film, i když originální je pramálo. Dovolím si udělat malou prognózu. Nejspíš nakonec zaboduje spíš v technických kategoriích, stejně jako Dunkerk, který je co do počtu nominací druhý v pořadí.
Asi nejzajímavějším počinem loňska v nominačním přehledu jsou Tři billboardy kousek za Ebbingem. Snímek, který měl před pár dny premiéru v českých kinech nabízí výtečné herecké výkony a opravdu vynikající scénář. V tomto případě Akademie rozhodně nesáhla vedle a vybrala film, který je velmi originálně napsaný i zpracovaný. Je to náš jasný favorit. Doufejme, že nevyzpytatelnost akademiků se v tomto případě nepotvrdí.

V technických kategoriích boduje třeba Blade Runner 2049, Kráska a zvíře nebo i Strážci galaxie vol. 2.
[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Překvapení[/pullquote]Překvapující je počet šancí pro Nejtemnější hodinu, kde exceluje Gary Oldman (je nominován) nebo 4 nominace hororu Uteč. Horory se v nominacích na filmové ceny obecně moc často nevidí. Tady se ale sešlo několik věcí, jednoduchost a čistota scénáře, perfektní herecké výkony, režie i budování pomalu houstnoucí atmosféry. Navíc se jedná o jeden nejnavštěvovanějších a komerčně nejúspěšnějších filmů loňského roku (v poměru náklady/výnosy).

Jak to všechno dopadne se dozvíme 5. března nad ránem. Show bude na ABC moderovat Jimmy Kimmel. Zatím nemáme informaci o tom, zda show bude vysílat některá z českých televizí.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt, Falcon, Todd Wawrychuk / ©A.M.P.A.S.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast