Radim Špaček natáčí sportovní drama Zlatý podraz – do kin jde v říjnu

V Průmyslovém paláci v Praze padla ve středu první klapka celovečerního filmu Zlatý podraz. Režie se ujal zkušený režisér Radim Špaček, za kamerou je Vladimír Smutný.
Děj novinky podle knihy Jiřího Závozdy a Jakuba Bažanta se točí kolem sportu a politiky. Hlavního hrdinu hraje Filip Březina a trenéra reprezentačního basketbalového týmu Stanislav Majer. Dále uvidíme Ondřeje Malého nebo jako spoluhráče hlavního hrdiny Zdeňka Piškulu. Film produkuje Jaroslav Bouček, jehož filmy získaly přes dvacet Českých lvů.

Filmoví českoslovenští basketbalisté před natáčením utkání s Itálií.
Foto BUC-FILM – Patrik Nguyen

Film bude mít premiéru v říjnu 2018 a je chystán jako příspěvek k 100. výročí vzniku Československa. Lednové natáčení se odehrává v unikátní stavbě – replice ženevské sportovní haly, kde se odehrávalo vůbec první poválečné mistrovství Evropy v kolektivním sportu. Tvůrci halu postavili v Průmyslovém paláci na výstavišti v pražských Holešovicích.

Pokyny od režiséra Radima Špačka pro představitele hlavní role Filipa Březinu před scénou s rozbitou keckou.
Foto BUC-FILM – Patrik Nguyen

“Když se rozhlédnu kolem, vidím, že to je jeden z největších domácích filmů. Na výstavišti jsme postavili rozsáhlé dekorace, kde bude bezmála tisícovka komparsistů přihlížet mezinárodním výhrám basketbalové reprezentace Československa z období 1946 – 1951. Na jaře nás čekají ještě další náročné scény, kde už nebudeme na tribunách, ale ocitneme se například na sokolské demonstraci proti komunistickému režimu,” říká Jaroslav Bouček.

Producent filmu Zlatý podraz Jaroslav Bouček při natáčení utkání. V mládí basketbal hrával. Foto BUC-FILM – Patrik Nguyen

“Na film jsme se velmi precizně chystali. Přeci jen v basketbalu není možné se schovat, je nutné se s míčem sžít. Navíc se nehraje s míčem, na který jsme zvyklí dnes, tento má šněrování. Ale kluci jsou šikovní a především je to baví,” doplňuje režisér Radim Špaček, také oceněný Českými lvy.

Zdeněk Piškula ztvárnil ve filmu Zlatý podraz jednu z hlavních rolí. Aby zvládl basketbalové scény, musel podobně jako jeho filmoví spoluhráči půl roku trénovat. 
Foto BUC-FILM – Patrik Nguyen

Natáčení filmu probíhá s přestávkami do 25. května 2018 a do kin se diváci mohou těšit již v říjnu tohoto roku.

-red-
zdroj: Falcon © 2018