Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Špína je podle kritiků filmem roku, režisérem Václav Kadrnka

Letošní Ceny české filmové kritiky ocenily celkem sedm filmů. Nejlepším snímkem uplynulého roku se stala Špína Terezy Nvotové. Nvotová byla zároveň vyhlášena objevem roku. Zuzana Kronerová a Bohdan Sláma si odnesly dvě sošky za Bábu z ledu. Cena za režii putovala za Václavem Kadrnkou za film Křižáček.

Drama Špína proměnilo dvě nominace z celkových šesti. Film vypráví o mladé Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek. Kritici vybrali režisérku Terezu Nvotovou, v celovečerním hraném filmu debutující, jako objev roku. Celý film označili za nejlepší domácí dílo, které se vloni ukázalo v českých kinech.

Cena za režii patří Václavu Kadrnkovi za Křižáčka, spirituální film o otci hledajícím syna natočený volně podle poémy Jaroslava Vrchlického.

Nejlepší herecké výkony v minulém roce podali Karen Roden v roli diplomata Jana Masaryka v biografickém dramatu Masaryk a Zuzana Kronerová, která se představila jako začínající otužilkyně v Bábě z ledu. Tu napsal a natočil Bohdan Sláma, oceněný za scénář.

Dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál zvítězil v kategorii Mimo kino. Nejlepším dokumentem z distribuce byl vyhlášen Richard Müller: Nepoznaný od slovenského tvůrce Mira Rema. V kategorii Audiovizuální počin kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci životopisného snímku o ruské básnířce Anně Barkovové 8 hlav šílenství.

O cenách rozhodlo 49 novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování jsou dostupné online na www.filmovakritika.cz.

Kompletní přehled Cen české filmové kritiky 2017:

Nejlepší film:

Špína – Peter Badač, Miloš Lochman, Karel Chvojka

Nejlepší dokument:

Richard Müller: Nepoznaný – Miro Remo

Nejlepší režie:

Křižáček – Václav Kadrnka

Nejlepší scénář:

Bába z ledu – Bohdan Sláma

Nejlepší herečka:

Bába z ledu – Zuzana Kronerová

Nejlepší herec:

Masaryk – Karel Roden

Audiovizuální počin:

8 hlav šílenství – výtvarná koncepce (Anna Krtičková, Marta Nováková)

Mimo kino:

Hranice práce – Apolena Rychlíková, Saša Uhlová

Cena innogy pro objev roku:

Tereza Nvotová – Špína

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast