Tlumočník představil trailer a plakát, Menzel dostane v Berlíně cenu

Film Martina Šulíka Tlumočník o dvou svérázných mužích, které hrají Jiří Menzel a Peter Simonischek bude mít světovou premiéru na letošním Berlinale. Plakát a trailer byly zveřejněny dnes odpoledne. Festival navíc oznámil, že ocení mimořádný přínos Jiřího Menzela světovému filmu cenou Berlinale Camera. Tato cena se uděluje od roku 1986 a jejími laureáty se v minulých letech staly  osobnosti světového filmu – herec a režisér Clint Eastwood, režiséři Sydney Pollack, Richard Linklater či Claude Chabrol, herci  Jodie Fosterová, Isabella Rosselliniová, Daniel Day-Lewis, Geoffrey Rush nebo Gina Lollobrigida a řada dalších.

Film bude uveden v hlavním programu, sekci Berlinale Special, která  představuje  mimořádné kinematografické počiny či pocty světovým filmařským osobnostem. Slavnostní uvedení Tlumočníka je zde naplánováno na 23. února, kdy Jiří Menzel oslaví osmdesáté narozeniny.

Tlumočník je road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace, díky níž a možná navzdory níž, se vydají hledat  pravdu o vlastní minulosti. Na společné pouti nechybějí bizarní  setkání, humorné situace, ale i poznání  minulosti a současnosti, které nebude vždy příjemné.

Vedle Jiřího Menzela v  titulní úloze asketického tlumočníka Aliho si úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol, zahrál  přední rakouský herec Peter Simonischek, držitel ceny Felix pro nejlepšího evropského herce roku 2016 v komedii Toni Erdmann, snímku nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film. Vedle ústřední herecké dvojice se ve filmu Tlumočník představí  Zuzana Mauréry, Attila Mokos, či známá slovenská  internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová.

Film Tlumočník byl ještě před světovou premiérou zakoupen do mezinárodní distribuce, kromě koprodukčních zemí Česka, Slovenska a Rakouska, bude uveden v kinech zemí Beneluxu, Řecka nebo Číny. Světový prodej práv realizuje renomovaná společnost Celluloid Dreams.¨

Nový slovensko-česko-rakouský film vznikl v produkci společností Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Koproducenty jsou RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize. Film vznikl ve spolupráci s televizí ORF.

Slavnostní premiéra Tlumočníka se v Česku koná 27. února, do kin pak vstoupí 15.března.

-red-
zdroj: U. Donátová
foto/video: In Film, Bioscop © 2018