Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Válka, balet, sexuální revoluce – Začíná Severská filmová zima

Severská filmová zima – tradiční přehlídka kinematografie severských a pobaltských států pořádaná Severským filmovým klubem začíná dnes (8. února) v pražské Lucerně a následně poputuje do 13 regionů. Co nejzajímavějšího festival přináší? Proč právě válka, balet a sexuální revoluce?

Přehlídku zahájí velvyslankyně Finska Helena Tuuri, která zároveň uvede drama Nekonečná cesta. Jussi Ketola se vrací do Finska z USA. Roku 1930 je přinucen finskými antikomunisty vydat se „nekonečnou cestu“ z Finska do sovětského Ruska. Jeho jediným snem je návrat k rodině, a to za jakoukoli cenu. Naděje umírá poslední. Film je založen na pravdivých událostech. Dánský film 9. duben připomíná napadení Dánska Německem v roce 1940. Informace o kapitulaci Dánska se ovšem nedostala ke všem jednotkám a některé pohraniční stráže bránily svou zemi do posledních sil i po kapitulaci státu.

Vzestup a pád moderní ženy. Darling. Po delší odmlce se Dee vrátí společně s manželem Fransem, který pracuje jako choreograf, do Dánského královského baletu kvůli roli Giselle. Během nacvičování se Darling zraní. Prognóza hovoří jasně, kvůli trvalému poškození kyčlí už nikdy nebude tančit jako dřív. Přestože profesní život Dee je v troskách, balet opustit odmítá. Začne trénovat mladou balerínu Polly, kterou si velmi brzy oblíbí veřejnost i Frans. A Dee začne žárlit. Představitelka Polly, Astrid Grarup Elbo, byla zároveň odbornou poradkyní snímku Kráčej se mnou o propojení světů raněného vojáka z Afganistánu a baleríny Dánského královského baletu.

Darling

Do 70. let 20. století se vypravíme ve snímku Na věčné časy, kdy sexuální revoluce zavítá do odlehlého městečka plného věřících v severním Finsku. Třináctiletí chlapci „Star Boys“ přihlížejí sexuálnímu osvobození svých rodičů. Silný příběh sleduje dvě rodiny architektů, které ustupují od morálních konvencí a oddávají se v různých podobách lásce a svobodě. Otázkou zůstává, jaký vliv to bude mít na jejich děti… Norská komedie o užívání si života i přes manželovu nevěru nese název Staying Alive. Okouzlující Marianne sbírá tipy na vyrovnání se s koncem vztahu od svérázné nejlepší kamarádky.

Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz

-red-
zdroj: Tereza Lysá

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast