Vyhrajte cestu a ubytování na festivalu v Cannes (soutěž)

Program Kreativní Evropa letos už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset vylosovaných účastníků soutěže vyhraje cestu na Mezinárodní filmový festival v Cannes, který patří mezi nejstarší a nejprestižnější filmové festivaly na světě. Festival se koná v květnu 2018 a pořadatel soutěže hradí výhercům ubytování i cestu.

Loňského ročníku soutěže se v České republice zúčastnilo 530 mladých lidí.  Zapojilo se do ní 80 škol, kin a knihoven ze všech krajů ČR. Jednu z výher získal i student pražské FAMU Alan Sýs.Loni koncem března mi volalo neznámé belgické číslo, které mi přes mou počáteční nedůvěřivost sdělilo, že pojedu do Cannes. Až pak jsem si vzpomněl, že jsem na internetu vyplňoval filmový kvíz. Doporučuji vzpomenout si také a kvíz vyplnit. Možná se vám poštěstí a dostane se vám zážitku z největšího filmového svátku minimálně v Evropě,” vzpomíná na loňskou cestu do Cannes výherce z České republiky.

Dějiště konání festivalu v Cannes (foto: Totalfilm)

Soutěž #euFilmContest potrvá do 18. března 2018 a účastníci v ní mají odpovědět na 18 otázek týkajících se filmů podpořených programem Kreativní Evropa MEDIA. Za každou správnou odpověď získají jeden bod, bod navíc pak mohou získat také za sledování facebookové nebo twitterové stránky programu Kreativní Evropa MEDIA. Zúčastnit se mohou soutěžící starší 18 let.

Pokud sledujete evropskou kinematografii a viděli jste například i následující dva filmy, může vám to v řešení filmového kvízu hodně pomoci.


Kreativní Evropa MEDIA je program Evropské unie na podporu evropského audiovizuálního průmyslu, existující od roku 1991. Každý rok podpoří kolem 2 000 projektů, včetně filmů, TV seriálů, videoher, vzdělávacích programů, kin a mnoha dalších. V České republice vzniká s podporou KE MEDIA  řada nových českých filmů, naposledy třeba Bába z ledu nebo Lajka.
V roce 2017 mělo v českých kinech premiéru 53 zahraničních evropských  snímků s distribuční podporou programu KE MEDIA, které  navštívilo téměř 670 000 diváků. Program podporuje také filmové festivaly – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, Anifilm v Třeboni či FEBIOFEST. Podporu má i na 30 kin v 19 městech –  Ostravě, Hradci Králové, Vsetíně nebo v Českých Budějovicích.

Pravidla soutěže a soutěžní otázky najdete na: www.wealllovestories.eu/filmcontest

-red-
Gábina Zajícová