Willem Dafoe ještě nikdy nehrál lépe – přichází The Florida Project

Další film uváděný v rámci KVIFF Distribution ve čtvrtek 22. února vejde do kin. The Florida Project je neuvěřitelně lidský a originální příběh od současné hvězdy americké indie scény, režiséra Seana Bakera. Zdobí ho mimo jiné na Oscara nominovaný výkon Willema Dafoea. Jak píše Chicago Tribune: „Willem Dafoe ještě nikdy nehrál lépe. Děti i neherci, výkony všech jsou naprosto odzbrojující.”

Bartoška: Nominace jen potvrzuje jeho herecké kvality

„Jsme velmi rádi, že jako první titul KVIFF Distribution roku 2018 představíme divákům originální, zábavný a velmi emotivní snímek The Florida Project. Ten film přesně splňuje to, co jsme si pro výběr filmů do KVIFF Distribution předsevzali a je příjemným bonusem, že jednu z rolí vytváří držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z karlovarského festivalu Willem Dafoe. Nominace na Oscara, kterou právě za The Florida Project získal, jenom potvrzuje jeho herecké kvality. V tomto filmu jej opět uvidíme ve zcela jiné poloze a věřím, že diváci ocení i jeho schopnost přirozené spolupráce s  nehereckými partnery. A to všechno jsou důvody, proč věříme, že film The Florida Project si najde i v Česku své diváky,“ říká Jiří Bartoška,  prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.


„Když mi máma poprvé řekla, že budu hrát s Willemem Dafoem, zeptala jsem se jí, kdo to je?,“ vzpomíná šestiletá Valeria Cotto, filmová i opravdová kamarádka Brooklynn Prince. Když zjistila, v kolika filmech hrál, a dokonce i zloducha ve Spidermanovi měla obrovskou radost, že se potká se superhvězdou. Willem Dafoe, držitel Křišťálového glóbu z MFF KV 2016 za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, hrál ve více než stovce filmů, kromě Spidermana také například v Anglickém pacientovi, Posledním pokušení Krista, Četě a Hořící Mississippi. Za roli Bobbyho, manažera motelu a nedobrovolného opatrovatele motelových rezidentů ve filmu The Florida Project, získal řadu ocenění od kritiků i festivalových porot.

Willem Dafoe a Jiří Bartoška (foto: Film Servis Karlovy Vary)

„Natáčelo se na skutečném místě, v motelu podobném tomu, o němž v příběhu vyprávíme. A vedení hotelu a lidé, co tu bydlí nastálo, tu žili hned vedle nás.  To, jak se nám otevřeli, jak nám důvěřovali, to se jen tak nevidí a moc nám to pomohlo. Vyprávíte příběh o někom, koho znáte, protože se na čas stal vaší rodinou,“ vzpomíná Dafoe. Poslední nominace na Zlatý globus a Oscara jen podtrhují, že „režisér Sean Baker vytváří jedny z nejlepších a nejdrsnějších filmů, jaké kdy byly natočeny, a dává Willemu Dafoemu, který tu předvedl svůj zatím nejlepší výkon, nezpochybnitelnou šanci na Oscara,” jak píše magazín Rolling Stone.

Recenze ve čtvrtek 

-red-
foto/video: Aerofilms © 2017, 2018