Filmové premiéry od 15. března

Do kin přichází norská fantasy pohádka Cesta za králem Trollů natáčená v Česku. Hlavní roli skvěle namluvil Zdeněk Piškula. Vyrazit můžete na francouzské drama Můj syn nebo českou novinku Tlumočník s Jiřím Menzelem, která měla premiéru na Berlinale. Alicia Vikander střídá Angelinu Jolie na postu známé herní postavy Lary Croft ve filmu Tomb Raider. A nakonec je tu po letech pokračování hororu Oni 2.

Cesta za králem trollů (Norsko, 2017)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů.

Cesta za králem trollů
Askeladden – I Dovregubbens hall
Rodinný / Fantasy / Dobrodružný / Pohádka
Norsko, 2017, 104 min
Režie: Mikkel Brænne Sandemose
Scénář: Aleksander Kirkwood Brown, Espen Enger
Kamera: John Christian Rosenlund
Hudba: Ginge Anvik
Hrají: Vebjørn Enger, Synnøve Macody Lund, Mads Sjøgård Pettersen, Eili Harboe, Allan Hyde, Gisken Armand, Gard B. Eidsvold, Thorbjørn Harr, Ida Ursin-Holm, Rune Hagerup, Arthur Berning, Robert Skjærstad


Můj syn (Francie, 2017)


Julien je zcela pohlcený svou prací, která ho nutí často cestovat. Neustálé odjezdy vedly před několika lety k rozpadu jeho manželství. Jednou, když je znovu na chvíli doma, najde na záznamníku vzkaz od své bývalé ženy: s pláčem mu oznamuje, že se během školního výletu v horách ztratil jejich sedmiletý syn. Julien se ho vydává hledat. Nic ho nemůže zastavit.

Můj syn
Mon garçon
Drama
Francie, 2017, 87 min
Režie: Christian Carion
Scénář: Christian Carion, Laure Irrmann
Kamera: Eric Dumont
Hudba: Laurent Perez del Mar
Hrají: Guillaume Canet, Mélanie Laurent, Marc Robert, Antoine Hamel, Christophe Rossignon, Laure Irrmann


Tlumočník (Slovensko / Česko / Rakousko, 2018)


Hlavními hrdiny svérázné roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti. Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění, ale v hloubce ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého, začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu.

Tlumočník
Der Dolmetscher
Drama / Komedie / Road movie
Slovensko / Česko / Rakousko, 2018, 113 min
Režie: Martin Šulík
Scénář: Martin Šulík, Marek Leščák
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Vladimír Godár
Hrají: Jiří Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry, Réka Derzsiová, Anna Rakovská, Eva “Evelyn” Kramerová, Attila Mokoš, Karol Šimon, Judita Hansman, Igor Hrabinský, Anita Szvrcsek


Tomb Raider (USA, 2018)

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider.

Tomb Raider
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2018, 122 min
Režie: Roar Uthaug
Scénář: Mark Fergus, Marti Noxon, Hawk Ostby
Kamera: George Richmond
Hudba: Junkie XL
Hrají: Alicia Vikander, Walton Goggins, Dominic West, Daniel Wu, Hannah John-Kamen, Alexandre Willaume, Nick Frost


Oni 2: Noční kořist (USA, 2018)

Rodinu, která se na noc ubytuje v odlehlém kempu, navštíví tři maskovaní psychopati a podrobí je zkoušce až po ty nejzazší meze.

Oni 2: Noční kořist
The Strangers: Prey at Night
Horor
USA, 2018, 85 min
Režie: Johannes Roberts
Scénář: Bryan Bertino (původní scénář), Ben Ketai
Kamera: Ryan Samul
Hrají: Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson