Tvůrci Masaryka natáčejí adaptaci bestselleru Skleněný pokoj

Po prvních natáčecích dnech v Praze začíná dnes zimní část natáčení nového filmu Skleněný pokoj, a to přímo v legendární brněnské vile Tugendhat. Film podle slavného románu britského spisovatele Simona Mawera, inspirovaného dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonického architektonického skvostu – brněnské vily Tugendhat, režíruje Julius Ševčík, tvůrce 12 Českými lvy oceněného dramatu Masaryk. Předloha filmu se stala světovým bestsellerem, byla přeložen do desítek jazyků a nominována na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Karel Dobrý ve filmu Skleněný pokoj

Mám velkou radost, že se filmaři na čas usadí právě v Brně. V možnosti natáčet film Skleněný pokoj nejen v prostředí vily Tugendhat, ale i v dalších lokacích vidím obrovský potenciál propagace. Připravovaný film zvýší proslulost vily i města jako takového,“ podotkl primátor statutárního města Brna Petr Vokřál.

 „Vážíme si podpory města Brna i možnosti točit v jedinečných interiérech vily Tugendhat a věříme, že film mimo jiné pomůže přitáhnout další pozornost k tomuto dílu,“ říká producent Rudolf Biermann.

Natáčení u vily Tugendhat

Román britského spisovatele Simona Mawera Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Film na motivy této knihy vypráví o lidech, jejichž životy, lásku a přátelství poznamenaly dramatické události 20. století. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta Von Abta rámuje vznik jedné z nejoriginálnějších modernistických staveb v Evropě, místa velkých milostných vzplanutí i životních zrad.

Skleněný pokoj natáčí režisér Masaryka Julius Ševčík

Skleněný pokoj vzniká v produkci Společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspěšných snímků Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže nebo Masaryk. Koproducenty jsou Česká televize, společnost Investito Igora Rattaje, a slovenská televize TV JOJ. Snímek vzniká za finanční podpory města Brna. Zastupitelé pro něj schválili dotaci ve výši 4,3 milionu korun.

Premiéra filmu je plánována na jaro 2019.

zdroj: U. Donátová
foto: INFILM,
 Barbora Jančárová © 2018