Filmové premiéry od 12. dubna

Očekávané finále série Fakjů pane učiteli 3 své příznivce určitě nezklame. Stejně jako akční Rampage s Dwaynem Johnsonem. Pro milovníky artových snímků je tu tento týden road-movie Miami a koprodukční drama Foxtrot. Premiéru má česká retrp komedie Pepa s Michalem Suchánkem. Patří k tomu lepšímu z české produkce, co bylo letos zatím k vidění.

Fakjů pane učiteli 3 (Německo, 2017)


Zeki Müller (Elyas M’Barek) byl jako učitel-samouk vždy zastáncem drsných a nezvyklých metod. Přiměřené násilí na žácích mu nikdy nebylo cizí. Ať už po nich střílel, nasazoval jim pouta, využíval elektrošoky nebo je dokonce nutil se něco ve škole naučit. Ale teď, v třetím díle filmové série Fakjů pane učiteli, přichází okamžik pravdy. Goethovu gymnáziu ubývají studenti a od dalšího školního roku mu hrozí zavření. Poradce pro volbu povolání oznámil Zekiho třídě, že po škole nemají nikde žádnou šanci a navíc je teď čekají testy, které mají prověřit jejich schopnost vůbec dojít k maturitě. Mezi učiteli i studenty zavládne děsivá deprese. Pedagogové se bojí, že přijdou o práci. Studenti propadají zoufalství z toho, že dveře k lepší budoucnosti jsou pro ně definitivně zavřené. Ředitelka Gudrun Gerster (Katja Riemann) všechny tyto starosti s radostí hodí na krk hlavně Zekimu a nové školní posile Biggi Enzbergerové (Sandra Hueller). Mají se postarat o několik rychlých, výrazných studentských úspěchů, aby zabránili zavření školy. A tak jsou na řadě soutěže o nejlepší studentský hudební a výtvarný výkon, o nejlepší školní noviny. Na programu se musí objevit i veledůležitá kampaň proti šikaně na škole.
Je tedy na Zekim, aby své svěřence konečně donutil vzít osud do vlastních rukou. Jenže jedna věc je někoho přesvědčit a druhá, aby to pak dotyční i udělali. Na řadu přichází další Zekiho novátorské pedagogické postupy zahrnující i nelegální podkožní čipování studentů, aby se mu netoulali za školou. Protože studenti Chantal, Danger, Zeynep i Burak mají vedle obtížné vzdělatelnosti i jiné, hodně odlišné problémy. Je vůbec nějaká naděje, že Zeki k maturitě protlačí celou 11. B?

Fakjů pane učiteli 3
Fack ju Göhte 3
Komedie
Německo, 2017, 120 min
Režie: Bora Dagtekin
Scénář: Bora Dagtekin
Hrají: Elyas M’Barek, Katja Riemann, Jella Haase, Sandra Hüller, Max von der Groeben, Uschi Glas, Gizem Emre, Aram Arami, Lucas Reiber, Runa Greiner, Tristan Göbel, Rafael Koussouris, Bernd Stegemann, Farid Bang, Michael Maertens, Lea van Acken, Julia Dietze, Jana Pallaske, Corinna Harfouch, Anna Lena Klenke, Irm Hermann, Nicholas Reinke, Alina Freund, Neele-Marie Nickel, Nina Vorbrodt, Maximilian Meyer-Bretschneider, Anton Petzold, Jawad Rajpoot, Pamela Knaack, David Baalcke, Ulla Geiger, Philipp Franck, Christiane Dollmann


Rampage Ničitelé (USA, 2018)

Mezi samotářským primatologem Davisem Okoyem (Dwayne Johnson) a výjimečně inteligentním gorilím samcem Georgem, o kterého se Davis stará od jeho narození, vzniklo velmi pevné pouto. Nezdařený nebezpečný genetický experiment však změní toho mírného lidoopa v obrovské zuřící monstrum. A jako by to nestačilo, brzy se zjistí, že podobně jsou zmutována i další zvířata. Když se tito uměle vytvoření alfa predátoři nekontrolovatelně řítí Severní Amerikou a ničí vše, co jim přijde do cesty, Okoye začne ve spolupráci se zdiskreditovaným genetickým inženýrem vyvíjet protilátku a probíjí se nevyzpytatelným bojištěm, nejen aby zastavil hrozící celosvětovou katastrofu, ale také aby zachránil strašlivého netvora, který býval jeho přítelem.

Rampage Ničitelé
Rampage
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2018
Režie: Brad Peyton
Scénář: Ryan J. Condal
Hudba: Andrew Lockington
Hrají: Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan, Malin Åkerman, Joe Manganiello, Jack Quaid, Naomie Harris, Jake Lacy, Marley Shelton, Breanne Hill, Jason Liles, P.J. Byrne


Miami (Finsko, 2017)

Finská variace na slavné drama Thelma a Louise vypráví příběh dvou sester, barových tanečnic, které se setkávají jako dospělé. Starší Angelu po vystoupení osloví mladší nevlastní sestra Anna, s níž se roky neviděla. Setkání naruší vpád gangstera, kterému Angela dluží peníze. Anna jí zachrání život a společně se vydávají na útěk. Během něj se snaží tancem vydělat peníze, aby splatily dluh. Road movie Miami je vizuálně poutavou oslavou silných hrdinek i pevného sesterského pouta.

Miami
Drama / Krimi / Thriller / Road movie
Finsko, 2017, 119 min
Režie: Zaida Bergroth
Scénář: Zaida Bergroth, Jan Forsström
Kamera: Henri Blomberg
Hudba: Matthias Petsche
Hrají: Krista Kosonen, Sonja Kuittinen, Alex Anton, Juhan Ulfsak, Christian Lindroos, Kristian Smeds, Pirkko Hämäläinen, Juha Lehtola, Miika Soini, Markus Tilli, Lauri Untamo, Janne Reinikainen, Anton Jokikunnas, Hanna Vahtikari, Sauli Wahlstén, Aimo Räsänen, Anne-Maria Ylitapio, Lauri Kontula, Jyrki Piispa, Frederic Baduel, Jane Kääriäinen, Andrius Katinas, Pinja Kivilahti


Pepa (Česko, 2018)

Hlavní hrdina Pepa (Michal Suchánek) od útlého věku čeká na to, až začne ten opravdový a šťastný život. Ve školce nebyl oblíbeným dítětem paní učitelky, ve škole s ním nikdo moc nekamarádil. Na gymnáziu patřil mezi vyložené outsidery. Dlouho mu trvalo, než se osamostatnil, našel si práci, ženu, založil rodinu. V současnosti pracuje jako obyčejný úředník, který žije se svou ženou Zdenou (Petra Špalková) a dospívající dcerkou Zdeničkou (Natálie Grossová). Každý týden chodí s manželkou hrát karty ke svému dobrému kamarádovi Tondovi (Filip Blažek) a jeho ženě Jarmile (Alice Bendová). Zdá se, že Pepovi nic nechybí a vede obyčejný, ale šťastný život jako celá řada jiných lidí. Možná ale, že to není život, o kterém snil. A možná, že ho čeká život úplně jiný. Přijde opravdu ten správný zvrat v jeho životě, když k němu do kanceláře nastoupí nová kolegyně mladá a krásná Pavlína (Alena Doláková)? Nebo když potká svou vysněnou krásku (recepční – Anička Stopnická), kterou občas sleduje dalekohledem a díky které dokáže uniknout alespoň na chvíli z nudné a stereotypní reality jeho běžného života? Paralelně s životem Pepy se nám otevírá i život již zmíněné recepční Ireny, která v soužití se svým přítelem Emanem (Martin Pechlát) není úplně šťastná, avšak stále se snaží otěhotnět.

Pepa
Komedie / Drama
Česko, 2018, 90 min
Režie: Ján Novák
Scénář: Ján Novák, Jaroslav Sauer
Kamera: Antonín Chundela
Hudba: Václav Noid Bárta
Hrají: Michal Suchánek, Petra Špalková, Jakub Kohák, Filip Blažek, Alice Bendová, Natálie Grossová, Martin Pechlát, Anna Stropnická, Kristýna Kociánová, Vlastimil Kaňka, Marek Vašut, Alena Doláková, Viktor Antonio, Lukáš Kunz


Foxtrot (Izrael / Německo / Francie / Švýcarsko, 2017)

Jonathan Feldman hlídá spolu s třemi dalšími mladíky opuštěný checkpoint kdesi v poušti na severu Izraele. Od četby komiksů a poslechu starého rádia je občas vyruší projíždějící automobil či velbloud, který se po cestě líně prochází sem a tam. Mladé vojáky vytrhne z nudy až nečekaná událost s fatálními následky. Jonathanovi rodiče se mezitím v Tel-Avivu snaží vyrovnat s tragickou zprávou a zjistit, co se vlastně kdesi v poušti odehrává. Snímek Foxtrot zprostředkovává surreálnou armádní zkušenost mladých vojáků a zabývá se tématy viny, ztráty a traumat, která se v izraelské společnosti přenášejí z generace na generaci. To vše originálním vypravěčským způsobem, který je prostoupen citem pro krásu, absurditou a jemným humorem. Díky svému protiválečnému vyznění vzbudil snímek ve své rodné zemi silné kontroverze.

Foxtrot
Drama
Izrael / Německo / Francie / Švýcarsko, 2017, 113 min
Režie: Samuel Maoz
Scénář: Samuel Maoz
Kamera: Giora Bejach
Hudba: Amit Poznansky
Hrají: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yehuda Almagor, Shira Haas, Irit Kaplan, Firas Nassar, Karin Ugowski