Finále Plzeň zahájí Hastrman – festival uvede 135 filmů

31. ročník tradiční festivalové přehlídky Finále Plzeň odstartuje už 19. dubna. Zahájí ho debutový snímek Ondřeje Havelky Hastrman, natočený podle románu Miloše Urbana. Festival letos uvede na 135 snímků, z toho je 5 předpremiér či premiér. Program budou posuzovat 4 odborné mezinárodní poroty. Ty budou hodnotit 51 nominovaných soutěžních projektů.

V sekci První úlovek bude uvedena předpremiéra koprodukčního televizního snímku Dubček, historický snímek Zdeňka Jiráského Bůh s námi či dokudrama Až přijde válka. V sekci Na vlně 2018 uvidíme nejnovější české filmy (Tátova volha, Prezident Blaník, Tlumočník, Planeta Česko a další).

Uvedeny budou také zahraniční koprodukční snímky, v nichž zanechali stopy čeští filmaři, kteří na nich spolupracovali. Návštěvníci se mohou těšit například na projekty z Rakouska (Doma je tady), Lotyšska a Finska (Sibiřský deník) i Indie (Jak Harry potkal Sejal). Za pozornost stojí též slovenská tvorba, kterou na festivalu zastoupí snímky loňského roku, například DOGGŠpína či ÚnosFestivalový Zoom nabídne přehlídku filmů z partnerských festivalů ze Chorvatska, Slovinska a Rakouska.

Festival nabídne také archivní sekci. Letos bude reflektovat dvě 100 letá výročí. Jedná část vzdá hold Miroslavu Horníčkovi, Druhá část Ať žije republika nabídne prostřednictvím filmů pohled na vznik Československé republiky.

V rámci speciálního uvedení budou uvedeny maratony seriálu Dabing street a Kafe a cigárko. Vidět mohou diváci i celou trilogii Zahradnictví.

Porota a hosté

Vyvrcholením festivalu bude jako každoročně slavnostní udílení cen Zlatý ledňáček. Vůbec poprvé budou oceněny i studentské filmy do 40 minut. Vítězové kromě skleněných cen dostanou také finanční odměnu a vítěz studentské sekce obdrží  věcné plnění v hodnotě 100 000 Kč od partnera ceny Magic Lab. O vítězích rozhodnou 4 poroty složené celkem ze 14 zahraničních odborníků. Role předsedy hlavní poroty se ujme Tomasz Wasilewski, polský scénárista a režisér, držitel ceny Stříbrný medvěd z Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně za nejlepší scénář. Pozvání přijala i herečka Alexandra Borbély, držitelka Evropské filmové ceny za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu O těle a duši, který byl nominován na Oscara.

Mezi další porotce patří například rumunská dokumentární režisérka a filmová producentka Monica Lãzurean-Gorgan, producent dokumentárních snímků Oliver Sertić, vedoucí industry platformy Filmového festivalu v Krakově Katarzyna Wilk či programový ředitel Slovinského filmového festivalu v Celje Igor Palcic. Z českých filmařů či herců do Plzně zavítá například Miroslov Krobot, Lenka Krobotová, Aňa Geislerová, Pavel Nový, Zuzana Kronerová, Vít Klusák, Filip Remunda, Taťjana Medvecká, Jan Hřebejk a mnoho dalších.

Doprovodný program

Díky doprovodnému programu ožije v Plzni hned několik míst najednou. V Plzeňském Prazdroji se jako vzpomínka na nedožité 100. narozeniny Miroslava Horníčka promítneme historicky první interaktivní filmový projekt Kinoautomat: Člověk a jeho dům. Pražský filmový orchestr zahraje v prostorách Autobusové haly DEPO2015 a Klára Vytisková vystoupí v Anděl Music Baru.

-red-
foto/video: Finále Plzeň, Totalfilm © 2018