Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Do větru – vztahové drama na palubě plachetnice

Autorka scénáře a režisérka Sofie Šustková dala svému filmovému debutu přiléhavý poditul „první česká boat movie“. Drtivá většina zajímavého vztahového dramatu Do větru se odehrává na palubě plachetnice, která brázdí řecké vody. Student Honza (Vladimír Polívka) se s foťákem vydává mapovat uprchlickou krizi. Nalodí se na plachetnici s posádkou dvou sourozenců. Matyáš (Matyáš Řezníček) a Natálie (Jenovéfa Boková) mají na první pohled velmi blízký vztah. Honza je ale svou přítomností rozhodí a na povrch začínají vyplouvat podivné věci a náznaky, které staví sourozeneckou dvojici do zvláštního světla. Honza navíc začíná k Natálii cítit náklonnost, která se jejímu bratrovi vůbec nelíbí.

Do větru (foto A-Company)

Třecí plochy vznikají především mezi oběma mladými muži. Vše je umocněné stísněným prostorem lodi, z níž není úniku. Sofie Šustková předkládá příběh, který rámuje zvláštní neukotvené chování sourozenců a poněkud zpátečnické a nesvobodomyslné chování mladého novináře.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Divák jako partner[/pullquote]Režisérka má sama k jachtařství velmi blízko a na samotném filmu, jeho obsahu, střihu a důrazu na vizuál s množstvím velmi povedených záběrů je to velmi patrné.
Scenáristicky je zajímavý zejména režisérčin záměr brát diváka jako přemýšlivého partnera. Předkládá mu několik možných linek, které ho navádí k nahlas nevyřčeným závěrům. Odpověď na některé naznačené otázky totiž zůstanou bez odpovědi. Divák, na kterého tvůrci tohoto filmu to spíše ocení než naopak.

Do větru (foto: A-Company)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Poctivá filmařina[/pullquote]Velmi cenné je na tomto debutu jeho filmařské a technické zpracování. Šustková se obklopila silným a kvalitním týmem. Kameraman Jan Pivoňka dokázal skoro nemožné. Na absolutně šílené a omezené ploše lodní paluby si dokázal poradit s mořskými vlnami a udržet kameru. A nejen ji udržet. Vytváří malebné záběry a výtvarně zajímavé kompozice. Silné drama tak dotváří zajímavá výtvarná stránka doplněná výraznou hudbou Mikoláše Růžičky.

Do větru (foto A-Company)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Herecké vedení[/pullquote]Vladimír Polívka jako Honza podává skvělý civilní výkon, stejně jako autentická Jenovéfa Boková. Matyáš Řezníček je herecky asi nejvýraznější. Ale je to především proto, že jeho postava je emočně nejkřiklavější. Na hereckých kreacích je každopádně vidět režisérské vedení. To je v dnešní době rezignace na dramaturgii i pregnantní práci s herci v tuzemské kinematografii na velkou pochvalu.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 85%
    Kamera - 85%
  • 75%
    Střih - 75%
  • 75%
    Hudba - 75%
75%

Do větru (2018)

Do větru je sociálně společenské drama, které natočili mladí tvůrci. Vzniklo podle zajímavého scénáře, který má svoje hluchá místa. Ale jako celek film funguje výborně. V kontextu české tvorby uplynulých měsíců patří k tomu nejlepšímu, co v rámci české tvorby v kinech bylo dosud k vidění.

Martin Staněk, Totalfilm.cz


foto/video: A-Company Czech © 2018

Do větru
Drama
Česko, 2018, 78 min
Premiéra: 5. dubna 2018 A-Company
Režie: Sofie Šustková
Scénář: Sofie Šustková
Kamera: Jan Pivoňka
Hudba: Mikoláš Růžička
Hrají: Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková, Matyáš Řezníček
Producenti: Michal Nýdrle, Lucie Gorovoj
Střih: Michal Reich
Zvuk: Lukáš Moudrý
Scénografie: Aneta Grňáková
Masky: Renee Vidourková
Kostýmy: Aneta Grňáková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast