Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do Třeboně se sjedou animátoři z celého světa – Anifilm začne v úterý

Letošní tradiční svátek animovaného filmu začne už za méně než týden. Od 1. do 6.května se na Anifilm do jihočeské Třeboně sjedou animátoři z celého světa. Diváci festivalu se mohou těšit na soutěžní filmy, ale i soutěž počítačových her, programy věnované 3D animaci, nejrůznější retrospektivy, dílny, filmové semináře, programy pro děti, výstavy, koncerty a také na setkání se zajímavými tvůrci.

Letošní Anifilm zahájí nový loutkový celovečerní film Psí ostrov režiséra Wese Andersona. Snímek uvedou jeho dva tvůrci a režisérovi dlouholetí spolupracovníci. Budou to švýcarský animátor Elie Chapuis a spoluproducent Ben Adler z Francie. Oba pak zasednou také ve festivalových porotách.

Hostem festivalu bude také polská režisérka Dorota Kobiela, jejíž celovečerní film S láskou Vincent je zároveň soutěžním snímkem. V Třeboni jeho tvůrkyně představí unikátní techniku, diky níž s pomocí 66 960 originálních olejomaleb ve filmu ožily malby Vincenta van Gogha i sám jejich autor.

Tématem letošního doprovodného filmového programu bude 3D animace. Jeho program festival přichystal ve spolupráci s britskou kurátorkou Aylish Wood, která o tomto fenoménu bude také přednášet. K této nejnovější animační technice pozval Anifilm také mnoho významných autorů. Do Třeboně přijedou uznávaní specialisté Faiyaz Jafri z USA nebo Kanaďan Chris Landreth, který získal Oscara za film Ryan. Do Třeboně zavítá také jeden z oceňovaného tria snímku Job, Joris a Mariake. Revoluční film Hnus i přístup k němu přijede z Německa představit Nikita Diakur.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Návštěva z Pixaru[/pullquote]Zasvěcený pohled na 3D techniku i nahlédnutí pod pokličku snad nejslavnější 3D animátorské dílny nabídne animátor Rich Quade, který pracoval v Pixar Animation Studios. Podílel se na přelomových filmech jako je Toy Story: Příběh hraček, Úžasňákovi nebo Příšerky s.r.o. V Pixaru pracovala i další letošní porotkyně Anifilmu Robin Cooper, která jako art direktorka pracovala například na filmech Hledá se Nemo nebo Wall-E.

-red-
zdroj: P. Slavík, G. Zajícová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast